Poziv za dodjelu sredstava Modernizacijskog fonda Ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovitu kogeneraciju u prerađivačkoj industriji (referentni broj: MF-2024-2-1)

Poziv za dodjelu sredstava Modernizacijskog fonda
Ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovitu kogeneraciju u prerađivačkoj industriji
(referentni broj: MF-2024-2-1)

 
Svrha (cilj) Poziva
Svrha ovog poziva je doprinos postizanju nacionalnih klimatskih i energetskih ciljeva definiranih Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom Republike Hrvatske za razdoblje 2021.-2030.:
a)   smanjenja potrošnje isporučene energije u odnosu na referentnu isporučenu energiju,
b)   smanjenje emisije stakleničkih plinova iz ETS sektora i sektora izvan ETS-a.
 
Predmet Poziva
Predmet Poziva je podupiranje ulaganja u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovite kogeneracije u prerađivačkoj industriji.

Ukupna raspoloživa sredstva
Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu iz Modernizacijskog fonda u okviru ovog Poziva je 80.000.000,00 eura.

Raspoloživa sredstva po prijavitelju
Najniži iznos sredstava iz Modernizacijskog fonda koji može biti dodijeljen za financiranje pojedinačnog projektnog prijedloga u sklopu ovog Poziva je: 100.000,00 eura.
Najviši iznos sredstava iz Modernizacijskog fonda koji može biti dodijeljen Prijavitelju za financiranje jednog ili više projektnih prijedloga u sklopu ovog Poziva je 5.000.000,00 eura. 

Predviđeni intenzitet potpore
Iznos bespovratnih sredstava po projektnom prijedlogu po Prijavitelju ( uključujući i sva povezana društva sukladno Prilogu I. Uredbe o općem skupnom izuzeću) koji se može dodijeliti  iznosi do 5.000.000,00 eura u sklopu ovog Poziva.
Intenzitet potpore za pojedini projekt izračunava se u skladu sa Programom dodjele državne potpore.

Prihvatljivi prijavitelji
Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog Poziva su trgovačka društva koja su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici koji temeljem Odluke NKD pripadaju području C: Prerađivačka industrija.
 
Prihvatljive aktivnosti
Prihvatljive aktivnosti koje se mogu financirati u okviru ovog Poziva su:
  • Aktivnost povećanja energetske učinkovitosti
  • Aktivnost proizvodnje energije iz visokoučinkovite kogeneracije
  • projektantski nadzor i stručni nadzor građenja te koordinacija zaštite na radu.

Geografska ograničenja
Prihvatljivo zemljopisno područje je Republika Hrvatska.
 
Način podnošenja projektnih prijedloga:
Dostava (podnošenje) projektnog prijedloga započinje 14. kolovoza 2024. u 9 sati.

Krajnji rok za dostavu projektnih prijedloga je 14. listopada 2024. do 9 sati.

Jedan Prijavitelj u sklopu ovog Poziva može podnijeti jedan ili više projektnih prijedloga pod uvjetom da je riječ o razdvojenim projektnim prijedlozima koji se temelje na međusobno razdvojenim lokacijama.
Projektni prijedlog podnosi se od strane ovlaštene osobe Prijavitelja na propisanim obrascima i sa cjelokupnom obaveznom dokumentacijom (iz točke 3.2. Poziva), u elektroničkom obliku na USB-u/CD-u/DVD-u, isključivo preporučenom poštom s povratnicom u zatvorenoj omotnici na adresu: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Radnička cesta 80, 10000 Zagreb, navođenjem: „MF-2024-2-1“ - NE OTVARAJ.

Upiti u sklopu Poziva:
Prijavitelji mogu za vrijeme Poziva postavljati pitanja putem elektroničke pošte na adresu: upiti.modernizacijski-fond@mzozt.hr s jasnim navođenjem naznake Poziva „MF-2024-2-1“.
 
Cjelokupna dokumentacija Poziva dostupna je u nastavku.

Učestala pitanja i odgovori nalaze se na sljedećoj poveznici (pdf).