Objavljen Poziv za dodjelu sredstava Modernizacijskog fonda: Ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovitu kogeneraciju u prerađivačkoj industriji

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/Fotografije korištene u ISTAKNUTIM TEMAMA/5787885477844.jpg

Podnošenje projektnih prijedloga otvoreno je do 14. listopada 2024.

Ovim će se Pozivom dati podrška ulaganjima u prerađivačkoj industriji u zelene tehnologije odnosno u mjere energetske učinkovitosti, a time i mjere smanjenja emisija stakleničkih plinova u Republici Hrvatskoj. S obzirom na to da dio velikih postrojenja prerađivačke industrije, obuhvaćen EU sustavom trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova već kupuje emisijske jedinice kako bi pokrili emisije koje ispuštaju, a preostali dio prerađivačke industrije dio će morati kupovati jedinice od 2027. godine, mjerama koje će se ovim Pozivom financirati osigurava se njihova održivost i konkurentnost na tržištu, te se potiče rast i povećanje njihove sposobnosti da odgovore na izazove tržišta kako unutar EU tako i u trećim zemljama.
Pozivom se također osigurava ispunjenje klimatskih i energetskih ciljeva koje Republika Hrvatska ima do 2030. godine u okviru zakonodavstva Europske unije, a koji će se znatno povećati u razdoblju do 2040. godine.
 
Vrijednost Poziva iznosi 80 milijuna eura, a bespovratni iznos koji se može dodijeliti po projektnom prijedlogu iznosi između minimalno 100 tisuća eura i maksimalno 5 milijuna eura. Prijavitelji mogu ostvariti potporu za provedbu više projekata, pri čemu je maksimalni iznos koji jedan prijavitelj može ostvariti 5 milijuna eura.
 
Investicije koje su podržane Pozivom mogu biti aktivnosti povećanja energetske učinkovitosti i aktivnosti proizvodnje energije iz visokoučinkovite kogeneracije uz projektantski nadzor, stručni nadzor građenja kao i koordinaciju zaštite na radu.
 
Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog Poziva su trgovačka društva koja pripadaju djelatnosti Prerađivačke industrije (temeljem Odluke NKD), neovisno o veličini poduzetnika.
 
Cjelokupan tekst Poziva s potrebnim prilozima dostupan je na poveznici: https://mzozt.gov.hr/?id=9821.

Stranica