Ministrica Vučković održala sastanke na temu aktualnih požara koji su dijelom zahvatili zaštićena područja PP Biokovo te NP Krka

Slika /slike/Vijesti/453606233_969498408521350_1396737039277709861_n.jpg
Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković je s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom 1. i 2. kolovoza 2024. boravila u radnom posjetu u Općini Podgora i Gradu Skradinu povodom najvećih požara u sezoni koji su dijelom zahvatili zaštićena područja Parka prirode Biokovo te Nacionalnog parka Krka.

„Nažalost, vatrena stihija s kojom se danonoćno bore hrabre postrojbe Hrvatske vatrogasne zajednice dijelom je zahvatila i područja našeg najvećeg prirodnog bogatstva - NP Krka i PP Biokovo“, rekla je ministrica Vučković.
Danas je u Skradinu održan sastanak sa saborskim zastupnikom Ivanom Malenicom, županom šibensko-kninskim Markom Jelićem, gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem, gradonačelnikom Skradina Antonijem Brajkovićem i ravnateljicom NP Krka Nellom Slavicom, a županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić izvijestio je o preliminarnim procjenama šteta i sadašnjem stanju na požarištu. Prema prvim procjenama u NP Krka nažalost je opožareno oko 400 hektara na području srednjeg toka rijeke.

Na sastanku se razgovaralo o procesu sanacije te na koji način, djelujući međuresorno, učiniti rizike od požara što manjima u budućnosti.

„Iako materijalna sredstva ne mogu nadoknaditi štetu koja je nastala u prirodi i nadomjestiti godine očuvanja bioraznolikosti, Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije učinit će sve što može da se priroda zaštićenih područja što prije, i koliko god je to moguće, obnovi“, zaključila je ministrica još jednom zahvalivši svim vatrogascima za sve što čine za očuvanje ljudskih života, imovine i prirode, kao i sustavu civilne zaštite i svima na terenu koji pomažu.

U Podgori je ministrica Vučković održala sastanak s načelnicom Općine Podgora Petrom Radić, načelnikom Općine Tučepi Antom Čobrnićem, ravnateljem Parka prirode Biokovo Slavom Jakšom, pročelnikom Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava SDŽ Damirom Gabrićem i županijskim vijećnikom Marinom Urlićem, a Stjepko Mrsić je uz kolegu Matu Radojkovića iz DVD-a Podgora izvijestio o stanju na terenu.

Stranica