Voćni džemovi, želei, maremelade, pekmez i zaslađeni kesten pire
Nacionalni provedbeni propis
Pravilnik o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu te zaslađenom kesten pireu
(NN br. 84/2019)
EU zakonodavstvo
Nadležno tijelo
Ministarstvo poljoprivrede
Područje primjene
Zahtjevi kvalitete kojima u proizvodnji i stavljanju na tržište moraju udovoljavati džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez te zaslađeni kesten pire
Glavni zahtjevi koje poslovni korisnici trebaju znati
čl. 4. – čl. 15. Zahtjevi kvalitete
Dodatni zahtjevi u vezi sa stavljanjem u rad - Dodatna kategorija proizvoda koje nema u Direktivi Vijeća 2001/113/EZ – „pekmez“. „Pekmez“ je proizvod odgovarajuće ugušćene konzistencije proizveden ukuhavanjem voćne pulpe i/ili voćne kaše jedne ili više vrsta voća, sa ili bez dodatka šećera. Količina šećera koju je dozvoljeno dodati u pekmez iznosi najviše do 25% u odnosu na ukupnu količinu voća.
Nacionalna mjera - čl. 5. proizvodi iz članka 1. stavka 1. ovoga Pravilnika koji imaju smanjen sadržaj šećera mogu se staviti na tržište pod nazivima iz Priloga I. ovoga Pravilnika, pod uvjetom da sadrže najmanje 55% topljive suhe tvari.
Tijelo za nadzor tržišta
Državni inspektorat