U Solinu održana 70. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija i uručeni ugovori u cilju sprječavanja nastanka otpada od hrane u dječjim vrtićima

  • Slika /slike/Vijesti/MZOZT 2024/FB_IMG_1727440770121.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković je s državnom tajnicom Anjom Bagarić, ravnateljicom Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Anamarijom Matak te direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom  u petak 27. rujna 2024., sudjelovala na 70. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Solinu.

Tom prigodom ministrica Vučković je predstavnicima županija održala prezentaciju “Nova omotnica za zelenu tranziciju i regionalni centri za gospodarenje otpadom” te izdvojila brojne započete mjere i aktivnosti Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije u cilju prilagodbe RH klimatskim promjenama, kao i što jednostavnije i brže zelene tranzicije te unaprjeđenja sustava gospodarenja otpadom, a posebno je izvijestila o statusu regionalnih centara za gospodarenje otpadom. Naglasila je kako su osim zaštite najranjivijih poduzeća i kućanstava na putu do zelene tranzicije, kroz 4 milijarde eura osiguranih sredstava omogućena i ulaganja u nove tehnologije koje će potaknuti gospodarski rast. 
 
Također, ministrica Vučković je s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom i županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom uručila ugovore za sufinanciranje nabave uređaja za sprječavanje nastanka otpada od hrane u dječjim vrtićima. Raspoloživa sredstva po ovom Javnom pozivu iznosila su 200.000,00 EUR, a dječjim vrtićima dodijeljena su sredstva pomoći do 20.000,00 € po prijavi. Sredstva alokacije utrošena su u stopostotnom iznosu za 16 uređaja, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji pravo na sufinanciranje po ovom Pozivu ostvarilo je šest dječjih vrtića, dječji vrtić „Cvrčak“ iz Solina, četiri iz grada Splita ( „CvitMediterana“, „Marjan“, „Grigor Vitez“, „Radost“) i dječji vrtić „Trilj“ iz Trilja.
 
 

Stranica