Treća po redu konferencija InvestCRO: „Hrvatsko gospodarstvo napokon ide u pravom smjeru“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/InvestCRO_Westin naslovna.JPG

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je na trećoj po redu konferenciji InvestCro – „Investicije u ključnim sektorima“, a radi se o cjelogodišnjem multimedijalnom projektu u organizaciji Večernjeg lista, 24 sata i Poslovnog dnevnika.

Tom prilikom istaknuo je kako rast BDP-a od 3,9 posto u prvom kvartalu jasno pokazuje da, nakon niza turbulentnih godina, hrvatsko gospodarstvo napokon ide u pravom smjeru. „Uporno ponavljam da nam treba malo strpljenja i povjerenja. Spustimo loptu na zemlju, sve ove brojke koje su dobre sada su iza nas, a malo će koristi biti od njih ako ih ne pretvorimo u kontinuitet. Upravo iz tog razloga stalno naglašavam važnost partnerstva i suradnje između države, lokalne i regionalne samouprave, akademske zajednice i samih poduzetnika kako bismo potaknuli još jači rast gospodarstva“, rekao je tom prilikom ministar Horvat te dodao kako za stvaranje pozitivne investicijske i poduzetničke klime posebno zahvaljuje i predstavnicima medijima.

U zadnja tri dana imao sam prilike sudjelovati na tri različite konferencije koje promoviraju poduzetnike i njihove uspjehe te potiču priču investicija i inovacija koja nam je toliko potrebna. Svi zajedno sudjelujemo u stvaranju pozitivne slike Hrvatske kao poželjne investicijske destinacije, svatko na svoj način. Brojke nam konačno idu u prilog i potvrđuju sve one napore koje činimo kako bismo tu sliku učinili što boljom“, naglasio je ministar.

Također, napomenuo je kako su relevantni globalni indeksi počeli pokazivati da smo napokon kao društvo prepoznali i digitalizaciju te smo prestali padati na globalnoj listi digitaliziranih društva. To je posebno bitno u digitalizaciji javne uprave koja će omogućiti poduzetnicima da brže, jednostavnije i jeftinije obave svoj posao.

Hrvatska napreduje po pitanju kreditnog rejtinga i poboljšanja uvjeta poslovanja

Na otvaranju konferencije svim prisutnima se obratio i glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević, koji je iskoristio tu priliku kako bi naglasio da prisutnost predstavnika stranih i domaćih gospodarskih komora, institucionalnih ulagača i predstavnika banaka na događanju, od kojih mnoge sudjeluju i u organizaciji samog projekta, pokazuje da se radi o vrlo značajnom projektu. „Hrvatska, svjedočimo ovih dana, napreduje po pitanju kreditnog rejtinga i poboljšanja uvjeta poslovanja, a u skladu s tim i boljeg života za sve hrvatske građane. Ovakvim susretima želimo potaknuti raspravu te iznjedriti konkretne prijedloge koje bismo mogli uputiti prema Vladi ili resornim ministarstvima“, rekao je Nišević.

U sklopu konferencije održane su tri panel diskusije iz sektora turizma, energetike i infrastrukture, a uz to i nekoliko zanimljivih prezentacija domaćih i stranih stručnjaka.

Hrvatska je jedna od najpošumljenijih zemalja svijeta te se pod šumama nalazi čak 48 posto kontinentalnog teritorija zemlje, a što je oko 2,5 milijuna hektara i veliki je potencijal za investicije“, istaknuo je poslijedoktorand Šumarskog fakulteta u Zagrebu Karlo Beljan u svojoj prezentaciji "Investicijski potencijali hrvatskih šuma".
 
Moji partneri i ja do sada smo posjetili dvadesetak gradova u Hrvatskoj i pregledali više od 40 velikih i malih projekata. Iz naše perspektive, Hrvatska ima više jedinstvenih prednosti“, naglasila je osnivačica i vlasnica Z-Run WellTon Industry Jiang Yu.

Stranica