Održana konferencija „Program LIFE – katalizator zelene tranzicije u Hrvatskoj“

Slika /slike/PHOTO-2024-09-17-17-23-54.jpg
Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije kao Nacionalna kontakt točka za Program LIFE u Hrvatskoj organiziralo je 17. rujna 2024. konferenciju “Program LIFE - katalizator zelene tranzicije u Hrvatskoj”. Cilj konferencije bio je potencijalnim korisnicima predstaviti Program LIFE, ne samo kroz prikaz ideje, strukture i rezultata Programa, već i kroz priče osam hrvatskih korisnika iz različitih sektora djelatnosti (obrazovne institucije, energetske agencije, udruge, zavodi, tvrtke) koji su predstavili svoja iskustva s LIFE projektima.

Kao financijski instrument Europske unije, LIFE program aktivno podupire projekte usmjerene na zaštitu okoliša, bioraznolikost i klimatske akcije, s posebnim naglaskom na projekte koji mogu ubrzati proces zelene tranzicije.

Pozitivan utjecaj projekata Programa LIFE na stanje prirode i okoliša u Republici Hrvatskoj vrlo je značajan i vidljiv. Između ostalog, sufinancirane su aktivnosti očuvanja populacija zaštićenih vrsta i borbe s invazivnim vrstama, provodile su se mjere očuvanja važnih staništa i razvijane nove tehnologije s pozitivnim učincima na okoliš. Do sada smo u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirali LIFE projekte s više od 3,5 milijuna eura. Nastavljamo graditi zeleno, otporno i konkurentno društvo i gospodarstvo; u posljednjim danima za prijavu LIFE projekata želim uspjeh u provedbi novih projekata, a od srca čestitam svim dosadašnjim korisnicima“, istaknula je u uvodnom obraćanju državna tajnica Anja Bagarić.

Uz konferencijsku dvoranu pripremljen je postav za promociju projekata na kojem su se sudionici konferencije izravno upoznavali s hrvatskim LIFE projektima u provedbi kroz razgovor s njihovim predstavnicima, promotivne materijale i networking.

Nakon storytelling dijela uslijedila je panel diskusija s predstavnicima relevantnih institucija i agencija (MZOZT i Zavod za zaštitu okoliša i prirode, MINGO, REGEA) na temu aktualnih politika kojima se doprinosi postizanju ciljeva zelene tranzicije te ulozi LIFE projekata u postizanju tih ciljeva.
Više informacija o Programu LIFE potražite na web stranici Nacionalne kontakt točke za Program LIFE www.lifeprogramhrvatska.hr.

Stranica