Ministar Horvat: 'Inovacije i snažnije uključivanje privatnog sektora ključ su daljnjeg gospodarskog razvoja'

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/fotke javnost/održivost horvat/Održivost, Horvat.JPG

 

U Dubrovniku je danas održana velika regionalna konferencija "Održivost - budućnost poslovanja", koja je okupila predstavnike Vlade Republike Hrvatske i državnih institucija, brojne poduzetnike i stručnjake, te goste iz Ujedinjenih naroda. Pitanje održivog razvoja u globalnim je okvirima sve važnija tema, a zbog svoje univerzalne i sveobuhvatne naravi, razvojnim se ciljevima bave mnoge inicijative diljem svijeta, od kojih je najveća upravo ona Ujedinjenih naroda - UN Global Compact, s preko 13.000 članova u 170 država. Mrežu ove inicijtive u Hrvatskoj vodi Hrvatska udruga poslodavaca, koja je ujedno i organizator ove konferencije, jačajući time djelovanje poslovnog sektora u Hrvatskoj u području društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja. Među brojnim gostima i uzvanicima, konferenciji su prisustvovali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, zatim ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, predstavnica UN-ove Global Compact mreže Sue Allchurch, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, te mnogi drugi.

Do kraja godine poduzetnicima na raspolaganju još 1,5 milijardi kuna za istraživanje, razvoj i inovacije

Ministar Horvat u svom je uvodnom govoru posebno naglasio da se stabilan i održiv gospodarski rast, u današnjem dinamičnom vremenu, ne može više temeljiti na tradicionalnim industrijama, starim tehnologijama i potrošnji pod svaku cijenu, već ga je bitno graditi na novim temeljima uključivosti, ravnomjernosti i održivosti. „Poticanje inovativnosti i razvoj inovacijskog okruženja jedna je od najvažnijih tema naše gospodarske budućnosti. Potrebna nam je interakcija između ključnih razvojnih tehnologija, zatim moderniji poslovni modeli, te još bolji pristup informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, a sve to mora pratiti učinkovita suradnja realnog i obrazovnog sektora, uz još više ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj“, istaknuo je ministar Horvat, te podsjetio na potpore i sredstva koja država osigurava za istraživačko-razvojne projekte. „Do kraja godine planiramo objaviti još četiri poziva kroz koja bismo poduzetnicima stavili na raspolaganje gotovo 1,5 milijardi kuna za istraživanje, razvoj i inovacije. Pred nama je razvojni put čiji ključ leži u inoviranju i snažnom uključivanju privatnog sektora, akademske zajednice, ne-vladinih udruga i strukovnih udruženja u sve razvojne dimenzije naše budućnosti“, zaključio je ministar Horvat. Na kraju je najavio kako je u procesu izrade Strategija Hrvatska 2030, kao nacionalna razvojna strategija koja prati provedbu Agende 2030 Europske unije, a s kojom Hrvatska određuje svoje razvojne smjerove i strateške ciljeve za sljedećih 10 godina u nekoliko tematskih područja.

Održivo i odgovorno poslovanje više nema alternativu

Utjecaj tvrtki na okoliš i zajednicu je velik“, napomenula je predsjednica HUP-a Deranja te naglasila kako o tvrtkama ne ovisi samo gospodarski već i društveni te ukupni razvoj neke zemlje. „Članove naše udruge potičemo da budu odgovorni, ne samo prema svojim vlasnicima i zaposlenicima, već i drugim partnerima i ostalim dionicima društva, te da učine sve što mogu kako bi njihov utjecaj bio pozitivan. Održivo i odgovorno poslovanje jednostavno nemaju alternativu. Danas više nitko ne može imati dilemu održivost ili profit. To nisu i ne smiju biti suprotstavljeni pojmovi, već moraju ići ruku pod ruku“, zaključila je Deranja, dodavši kako bez odgovornosti niti jedan biznis ne može računati da će dugoročno biti uspješan. Da održivi razvoj ne može biti održiv bez podloge u obrazovanju istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Divjak. „Važno je da u tom segmentu koristimo međunarodna iskustva, ali da isto tako prezentiramo i ono dobro što u Hrvatskoj radimo kako bismo osigurali dobre temelje održivog razvoja. Ovo je iznimno dobar trenutak s obzirom da smo dobili na međunarodnoj prepoznatljivosti ulaskom u CERN, dok nam je također pristiglo i jedno vrlo pozitivno izvješće Europske komisije o našem obrazovanju“, rekla je ministrica Divjak uz napomenu kako održivi razvoj ne podrazumijeva samo odgovoran odnos prema prirodi i dostupnim resursima, već i kvalitetan odnos prema čovjeku, u smislu obrazovanja i poslovanja. „Na tim temeljima moramo graditi budućnost hrvatskoga društva, kako u obrazovanju, tako i u gospodarstvu, ali i svim ostalim segmentima“, zaključila je ministrica Divjak.

Toplu dobrodošlicu svim sudionicima u Dubrovnik, kao jednog od dva hrvatska grada koji su članovi UN Global Compact mreže, poželio je gradonačelnik Franković, ali i direktor HUP-a Majetić koji je dao i svojevrstan uvod u prvi od tri panela na temu budućnosti rada. U preostala dva panela govorilo se o dobrim praksama i inovativnim rješenjima poslovnog sektora za zaštitu okoliša, te o važnoj ulozi investicija u postizanju održivog rasta i razvoja cjelokupnog gospodarstva.



Stranica