25.500.000 kuna za izradu studijsko-projektne dokumentacije za CGO Orlovnjak i Šagulje

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u Vinkovcima je održana 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem tijekom koje su potpisani ugovori za 130 projekata na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije, ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna.

Između ostalih potpisani su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte izrade studijsko-projektne dokumentacije za regionalne centre za gospodarenje otpadom Orlovnjak i Šagulje vrijedni 25.500.000 kuna.

Time su ostvareni preduvjeti za pripreme ova dva važna projekta za uspostavu integralnog sustava gospodarenja otpadom u ovom dijelu Republike Hrvatske.

Ugovorom će se za svaki CGO sufinancirati izrada studijsko- projektne dokumentacije: studije izvedivosti s analizom troškova i koristi, studije utjecaja na okoliš za CGO-e, dokumentacija potrebna za ishođenje lokacijske dozvole za CGO-e, elaborati zaštite okoliša za pretovarne stanice, dokumentacija potrebna za ishođenje lokacijskih i građevinskih dozvola za pretovarne stanice, projektna prijava za osiguranje europskih sredstava, dokumentacija o nabavi radova, usluga i opreme za CGO-e i pretovarne stanice. Prihvatljivi troškovi su i troškovi upravljanja projektom i administracije.

Očekuje se da će kroz dvije godine sva potrebna dokumentacija biti pribavljena te da će izgradnja Centara biti prijavljena na EU sufinanciranje, a sve kako bi radovi započeli 2021. godine.

Centar za gospodarenje otpadom Šagulje planiran je u mjestu Šagulje kod Nove Gradiške te će obuhvatiti područje Brodsko-posavske, Požeško-slavonske te dio Sisačko-moslavačke županije. 

Regionalni centar Orlovnjak planiran je na području općine Antunovac te će obuhvatiti područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. 



Priopćenja za javnost | Otpad