„Zlatna kuna“ najuspješnijim poduzetnicima u protekloj godini

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Zlatna kuna-6.JPG

 

Hrvatska gospodarska komora, kao predstavnica hrvatskoga gospodarstva, proteklog je tjedna obilježila svoju 166. obljetnicu djelovanja tradicionalnom dodjelom nagrada „Zlatna kuna“. Ova priznanja dodjeljuju se hrvatskim tvrtkama za uspješnost poslovanju i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva, te se na taj način želi istaknuti one najbolje primjere koji će svima dati poticaj na održavanje kontinuiteta uspješnosti. Svečanosti 22. dodjele Zlatne kune prisustvovali su mnogi visoki uzvanici i gosti, među kojima predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik HGK Luka Burilović, kao i mnogi predstavnici realnog sektora, državne i javne uprave, te medija. Vrijedno priznanje Zlatna kuna u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Kod Savjetovanje, u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Trade Air, a u kategoriji Veliko trgovačko društvo HS Produkt. U kategoriji Banka nagradu je odnijela Privredna banka Zagreb, zatim u kategoriji Društvo za osiguranje Croatia osiguranje, dok su u kategorijama Inovacija i Post startup tvrtki nagradu odnijele tvrtke Microblink i PhotoMath. Priznanje za promicanje gospodarstva otišlo je u ruke poduzetnika i investitora Nenada Bakića, a Zlatna kuna za Životno djelo uručena je Francu Palmi, jednom od najistaknutijih stručnjaka u hrvatskom turizmu koji je cijelu karijeru posvetio razvoju tog važnog sektora hrvatskog gospodarstva.

Mjere Vlade RH usmjere su prema olakšanju poslovanja poduzetnika

Predsjednik HGK Burilović u svom je obraćanju svim poduzetnicima i laureatima istaknuo kako je digitalno doba već bitno promijenilo način komunikacije, poslovanja i života uopće. „Digitalna transformacija će profilirati dobitnike i gubitnike, a na kojoj ćemo se mi strani naći ovisi o nama samima i o našoj sposobnosti za prihvaćanje promjena koje se događaju htjeli mi to ili ne. Na nama je da budemo njihov aktivan kreator, a ne pasivan promatrač“, zaključio je Burilović. Čestitkama su se pridružili predsjednica RH i predsjednik Vlade RH koji su naglasili kako gospodarska budućnost zemlje počiva upravo na ljudima koji sjede u ovoj dvorani. „Poduzetnici su ostvarili 21,9 milijardi kuna neto dobiti i već desetljećima dokazuju da se mogu nositi sa svim izazovima“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, dok je premijer Plenković istaknuo kako su ovakve prigode idealna prilika da gospodarstvenici demonstriraju izvrsnost u svom poslovanju i sjajne rezultate koje postižu za svoje kompanije, ali i za zemlju u cjelini. „Upravo s ciljem potpore poduzetnicima i poduzetničkim poduhvatima baziramo mjere Vlade koje im trebaju olakšati život“, zaključio je premijer Plenković. Na tom je tragu dva dana kasnije Gospodarsko vijeće Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec održalo svečanu i proširenu sjednicu na kojoj su dodijeljena priznanja Zlatna kuna najuspješnijim poduzećima i trgovačkim društvima Međimurske županije u 2017. godini u tri kategorije.

Poduzetnici sa sjevera Hrvatske uspješan primjer efikasnog i održivog gospodarstva

Prigodna priznanja i nagrade tako su osvojile tvrtka NDK iz Svetog urbana u kategoriji malih tvrtki, zatim tvrtka Centrometal iz Macinca u kategoriji srednjih tvrtki, te tvrtka Tubla iz Čakovca u kategoriji velikih tvrtki. Samu je svečanost svojim dolaskom uveličao i ministar Horvat, uz kojeg su prisutni bili i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić, predsjednik HGK ŽK Čakovec Mladen Križaić kao domaćin, te brojni drugi uzvanici i gosti. Ministar Horvat iskoristio je priliku da u kraju iz kojeg i sam dolazi, a koji je nadaleko poznat po radišnosti i uspješnom poduzetništvu, istakne napore Vlade RH i njega osobno kao ministra u vraćanju glavnog fokusa upravo na poduzetnike i načine na koje im olakšati poslovanje. „Akcijski plan za administrativno rasterećenje, koji ćemo uskoro prezentirati Vladi, obuhvaća ukidanje 322 administrativna procesa, koja podrazumijevaju razne šaltere, obrasce i biljege. Isto tako, predloži ćemo ukidanje i smanjenje dijela neporeznih davanja koja opterećuju tvrtke, te na taj način procjenjujemo rasterećenje na razini od 2,5 milijarde kuna“, naglasio je ministar Horvat, te dodao kako se Vlada okreće digitalizaciji procesa, te će tako početkom travnja u funkciju biti stavljen projekt START, koji će omogućiti pokretanje poslovanja u Hrvatskoj unutar 48 sati, ispunjavanjem jednog digitalnog obrasca. Također, ministar se osvrnuo i na dio porezne reforme koji će omogućiti povećanje broja i iznosa stipendija za srednje strukovno obrazovanje s postojećih 9 tisuća na 18 tisuća kuna. „Prvog dana mjeseca travnja s radom bi trebao započeti i Državni inspektorat koji će objediniti 17 različitih inspekcija iz 8 ministarstava u jedno tijelo, što bi u konačnici za poduzetnike trebalo značiti manju represiju, na način da se lakši prekršaji ne kažnjavanju, već se daje prilika da ih poduzetnik uskladi s pravilnikom i zakonom. Cilj je omogućiti našim poduzetnicima da prodišu i da na razini cijele države imamo pozitivne primjere poput ovakvih u Međimurju i općenito na sjeveru Hrvatske, gdje se zaista može vidjeti način na koji funkcionira jedno uspješno, efikasno i održivo gospodarstvo“, zaključio je ministar Horvat uz čestitke svim dobitnicima priznanja.

 



Stranica