Živa periska pronađena kod otoka Zečeva

Slika /slike/Vijesti/periska_Vedran_Bilas.JPG
U općini Vrsi, kod nenaseljenog otoka Zečevo, krajem kolovoza pronađena je još jedna živa plemenita periska (Pinna nobilis). Ronilački klub Sveti Roko iz Bibinja odmah je reagirao na dojavu i prenio informaciju koordinatoru aktivnosti za očuvanje periske u srednjem Jadranu, Javnoj ustanovi Park prirode Telašćica. U suradnji s Javnom ustanovom "Natura Jadera", članovi kluba pregledali su jedinku i potvrdili da se radi o živom primjerku.

Ova plemenita periska, veličine 24 cm iznad sedimenta, predstavlja višegodišnju jedinku, potencijalno otpornu na zarazu.
Svaki nalaz žive plemenite periske od iznimne je vrijednosti jer te preživjele jedinke mogu biti ključne za obnovu populacije i dugoročni opstanak vrste.
Očuvanje plemenite periske od velike je važnosti za bioraznolikost Jadrana, a aktivnosti poput ove doprinose naporima da se spriječi izumiranje ove ugrožene vrste.
Ovim putem Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije zahvaljuje Ronilačkom klubu Sveti Roko iz Bibinja na dojavi o pronalasku žive periske.
 
Plemenita periska (Pinna nobilis) je endem Sredozemnog mora te naš najveći školjkaš. Uglavnom nastanjuje sedimentna dna s livadama morskih cvjetnica. U Jadranskom moru se najčešće može pronaći između 2 i 30 metara dubine, može narasti do 120 cm te se pojavljuje u cijelom Jadranu.

Od 2019. godine populacije plemenite periske u Jadranu su zahvaćene smrtonosnom zarazom koja je uzrokovala masovne pomore te za sobom ostavila brojne uginule jedinke na dnu mora. Do sada je u hrvatskom dijelu Jadrana potvrđeno 29 živih jedinki. U ovoj godini (do kraja kolovoza 2024.) pronađeno je ukupno 8 živih jedinki, što daje nadu za budućnost ove vrste.
Podsjećamo da je plemenita periska strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine, broj 80/19, 15/18, 14/19, 127/19, 155/23)  i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (Narodne novine, broj 144/13, 73/16), što uključuje zaštitu vrste i njenih staništa, te je zabranjeno namjerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki.
 
Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima ste ih opazili, te fotografije mogu se dojaviti putem ove poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije ili putem mail adrese: vrste@mzozt.hr . 

Foto: Vedran Bilas

Stranica