Pod sloganom „Zadruge-snaga budućnosti!“ održan Festival zadružnih proizvoda

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Festival zadruga 3.jpg

S ciljem obilježavanja Međunarodnog dana zadruga i povećanja svijesti o zadrugarstvu te nastojanja da zadrugarstvo bude prepoznato kao „snaga budućnosti“, Ministarstvo  gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, u suradnji sa Zadružnim savezom Dalmacije i Hrvatskim poljoprivrednim zadružnim savezom, organiziralo Festival zadružnih proizvoda.

 

Festival je svečano otvorila pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac. „Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s vama, predstavnicima zadružnih Saveza, zadruga te našim zadrugarima u sinergiji, može dovesti do prosperiteta zadružnog poduzetništva u Hrvatskoj, jer samo tako možemo zadrugarstvo učiniti boljim i ići naprijed, jer zadruge su naša budućnost“, naglasila je pomoćnica ministra. „Najbolju poruku prenosi upravo slogan ovogodišnjeg Festivala: Zadruge – snaga budućnosti“, istaknula je.  Tom prigodom, pomoćnica ministra Ana Mandac napomenula kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo Otvoreni javni poziv za Program „Razvoj zadružnog poduzetništva“ za 2019. godinu koji je otvoren do 4. kolovoza 2019. godine. Riječ je o pozivu namijenjenom subjektima malog gospodarstva koji su registrirani kao zadruge a u svrhu njihova ulaganja u unaprjeđenje poslovanja; unaprjeđenje proizvodnje te ulaganja u ekološki prihvatljiviju i energetski učinkovitiju proizvodnju; ulaganja u razvoj novih proizvoda/usluga; unapređenje i primjenu novih znanja u proizvodnim i uslužnim procesima zadruga; stručno osposobljavanje i obrazovanje zadrugara i zaposlenika u zadruzi;  prilagodbu, uređenje i poboljšanje poslovnog i proizvodnog prostora; uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete; upravljanje i zaštitu intelektualnog vlasništva; marketinške aktivnosti u cilju povećanja konkurentnosti i prepoznatljivosti zadružnog proizvoda i zadružne usluge te izlazak na nova tržišta.

 

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov govorio je o istaknutim zadrugama s područja Dalmacije koje njeguju stoljetnu tradiciju i izrađuju proizvode s oznakom vrhunskog hrvatskog proizvoda. Upravitelj Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza Božo Volić pozvao je okupljene na prezentaciju najuspješnijih zadruga, kao što su PZ “Ivanec”, PZ “Čakovec”, PZ “Plešivica”.

 

Slavonske autohtone zadružne proizvode i  delicije, poput slavonskog kulena,  tradicionalno obrađene i sušene šunke, domaćih čvaraka te domaćih slavonskih kolača, prezentirala je braniteljska zadruga “Donji Grad”.  Također, predstavljeni su i tradicionalni, rukom rađeni umjetnički predmeti od slavonskog hrasta. BZ “Darđanka“ okupljenima je prezentirala izradu tradicionalnih kolača te domaćih marmelada i slatkih delicija.

 

Kao i ranijih godina, na Festivalu je svoje aktivnosti prezentirala i radno-socijalna zadruga „HUMANANOVA“ prepoznata diljem Europe po proizvodnji dizajnerske unikatne odjeće od recikliranog materijala. Hrvatska udruga učeničkih zadruga, koja objedinjava preko 300 učeničkih zadruga, predstavila je vrijedne ruke malih zadrugara, budućih poduzetnika.

 

Cilj današnje manifestacije, uz obilježavanje Međunarodnog dana zadrugarstva, bio je povećati svijest o zadrugarstvu, širiti spoznaje i znanja te prednosti o zadružnom načinu poslovanja, a posebno uključiti sve dionike zadružnog poduzetništva, kako bi javnost upoznali s pozitivnim primjerima zadruga kao modelom za rješavanje određenih problema i stvaranja povoljnijeg okruženja za razvoj zadrugarstva i zadružnog poduzetništva kao vitalnog u opstojnosti hrvatskog gospodarstva i kao oblika udruživanja koji bi bio prepoznat kao „ biznis i snaga  budućnosti“.

 



Stranica