Obiđeni radovi na jezeru Trakošćan i dodijeljeni ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru

  • Slika /slike/trakoscan_vz_zupanija_srpanj_2024 (2).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U sklopu posjeta Varaždinskoj županiji povodom dodjele ugovora za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru u sklopu natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković je sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom u četvrtak 18. srpnja 2024. godine obišla i radove na jezeru Trakošćan.

„Radovi na Trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja dobro napreduju i bit će završeni do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna započeti punjenje jezera vodom. Time će biti priveden kraju projekt kojeg provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru“, istaknuo je župan Štričak, izrazivši zadovoljstvo intenzitetom izvođenja radova.

„Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije, rekla je ministrica Vučković.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.
„Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500 000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera“, rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Prije obilaska radova na jezeru Trakošćan, ministrica Vučković i direktor Fonda Balen predstavnicima jedinica lokalne samouprave Varaždinske županije dodijelili su ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

„Danas smo predstavnicima gradova i općina u Varaždinskoj županiji uručili šest ugovora koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije“, rekla je ministrica Vučković dodavši kako je do sada ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, potpore nešto više od 13 milijuna eura, za projekte vrijedne 23 milijuna eura.
Najavila je do kraja godine raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga.

„Ovo je samo jedan u nizu natječaja koje Fond provodi. Riječ je o pozivu kojim Fond dodjeljuje potporu od 5 milijuna eura, a ukupna investicija je oko 9 milijuna eura za gradove i općine“, kazao je direktor Fonda Balen. Dodao je kako je upravo završen natječaj za posjetiteljsku infrastrukturu koji je namijenjen našim javnim ustanovama, zaštićenim područjima, parkovima prirode i nacionalnim parkovima.

„U tijeku je natječaj za smanjenje štetnih plinova i freona u vanjskim rashladnim uređajima vrijednosti 5 milijuna eura, a koji je namijenjen javnim ustanovama, prvenstveno bolnicama, obrazovnim institucijama, školama“, rekao je Balen.

Župan Anđelo Stričak kazao je kako gradonačelnici i načelnici dobro pripremaju projekte te kako je prolaznost tih projekata na natječaju uvijek jako dobra. „Ovi ugovori su dio napora za poticanje energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i održivog razvoj“, kazao je župan Stričak.

U obilasku jezera Trakošćan i na dodjeli ugovora sudjelovali su i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos i ravnatelj zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić.

Foto: Varaždinska županija

Stranica