Na otoku Hvaru održani tematska sjednica Vlade i Dani hrvatskog turizma

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerija/Hvar_DHT naslovna.jpg

 

Proteklog tjedna, na otoku Hvaru okupili su se ministri Vlade RH, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, u povodu održavanja tematske sjednice posvećene razvoju hrvatskih otoka i izvješću o najuspješnijoj turističkoj godini u povijesti Hrvatske, samo dan nakon završne svečanosti Dana hrvatskoga turizma, koje već tradicionalno svake godine organiziraju Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo turizma. Bila je to prva sjednica na nekom od hrvatskih otoka još od 1996. godine, a simbolika Hvara bila je u obilježavanju 150. obljetnice organiziranog turizma na samom otoku. Tom su prilikom potpisani ugovori za 49 projekata za razvoj otoka, ukupne vrijednosti veće od 5,6 milijardi kuna, a predstavljene su i mjere novog Zakona o otocima, koji će omogućiti bolje uvjete života otočana te potaknuti demografsku i gospodarsku revitalizaciju.

Bez snažnog gospodarstva, nema ni snažnog turizma

Na sjednici Vlade RH, ali i prigodnoj svečanosti DHT-a, sudjelovao je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je tom prilikom izjavio kako su poduzetnici ti koji čine osnovu kako gospodarskog rasta, tako i daljnjeg razvoja hrvatskog turizma. „Mi u resornom ministarstvu činimo sve kako bismo potaknuli još snažniju poduzetničku aktivnost, putem različitih mjera administrativnog rasterećenja, ali i natječaja koje raspisujemo, čime našim poduzetnicima stavljamo bespovratna sredstva EU na raspolaganje“, rekao je ministar Horvat, te se složio s konstatacijom kako bez snažnog gospodarstva, nema ni snažnog turizma. Kako je istaknuto, ovogodišnji prihod od turizma iznosit će oko 12 milijardi eura, što je milijardu više nego lani, te čini doprinos hrvatskoj ekonomiji od gotovo 20 posto BDP-a. Od početka 2018. godine registrirana su 42 nova hotela, 31 novi kamp i 26 hostela, dok se do kraja godine očekuje oko 19 i pol milijuna turista, uz 106 milijuna noćenja. Najavljeno je i otvaranje novog ureda Hrvatske turističke zajednice u Kini, kojim će Hrvatska nastaviti jačati svoju orijentaciju prema novim dalekim tržištima poput Kine, Japana, Južne Koreje, SAD-a, Australije i Kanade. Također, spomenuto je kako se mjerama koje se provode u sklopu Nacionalnog programa reformi, osobito u dijelu poticanja investicija, nastoji potaknuti daljnji gospodarski rast i ostvariti pozitivno poslovno okruženje.

Grad Zagreb turistička destinacija godine u Hrvatskoj

Najveće godišnje okupljanje turističkih radnika u Hrvatskoj službeno je završeno svečanom dodjelom nagrada u prekrasnom ambijentu pozornice Veneranda. Ovogodišnji šampion hrvatskog turizma je grad Zagreb, koji je ujedno odnio i nagradu najbolje city break destinacije u zemlji, a nagradu za najuspješniju turističku destinaciju premijer Plenković predao je gradonačelniku Milanu Bandiću. U ostalim kategorijama, kao kulturna turistička atrakcija izabran je Maskovića Han, najbolja inovacija u turizmu je Muzej vučedolske kulture, turistički događaj godine je Rapska fjera, a marina godine je Marina Frapa u Rogoznici. Restoranom godine proglašen je Sv. Nikola u Poreču, najbolja DMK turistička agencija u Hrvatskoj je Calvados Luxury Club, nagrada za kamp godine otišla je Zaton Holiday resortu, a za hotel godine izabrana je zagrebačka Esplanade. Posebnu nagradu za životno djelo „Anton Štifanić“ otišla je u ruke Jerku Sladoljevu, turističkom djelatniku u Istri, za pola stoljeća dug uspješan i kreativan rad u turizmu. Obračajući se svim nagrađenima i onima koji na bilo koji način sudjeluju na DHT-u, premijer Plenković je istaknuo kako turizam ima poseban značaj za Hrvatsku, te da je ova Vlada to prepoznala putem niza mjera i poticaja koji bi trebali osigurati pozitivno poslovno okruženje za investicije. Na kraju, najavljeno je i kako će se idući Dani hrvatskog turizma održati u Slavoniji 2019. godine, čime će se povezati i objediniti cijela turistička ponuda Hrvatske, ali i nastaviti pomagati područje Slavonije i Baranje.

 



Stranica