Ministar Horvat: „Tvrtke s prihodom do 7,5 milijuna kuna plaćat će 12 posto poreza na dobit“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/Vlada_Međimurje.JPG

Danas predstavljeni prijedlozi mjera četvrtog kruga porezne reforme zasigurno će biti  dodatan impuls hrvatskom gospodarstvu, a niže stope PDV-a i druga smanjenja poreznog opterećenja trebala bi kao višak likvidnosti ostati poduzetnicima na raspolaganju za povećanje ulaganja ili zapošljavanje.

Od ovog kruga poreznog rasterećenja, koji će zaživjeti s prvim danima sljedeće godine, posebno me kao ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta veseli što smo uspjeli pronaći prostor za mjeru smanjenja poreznog opterećenja za manje poduzetnike. To znači da će s povećanjem praga prihoda s 3 na 7,5 milijuna kuna za plaćanje poreza na dobit, novih 10 tisuća poduzetnika čiji je godišnji prihod manji od 7,5 milijuna kuna, plaćati porez na dobit po nižoj stopi od 12 posto. Vjerujem i nadam se da će ta mjera otvoriti prostor za još snažnije poslovne aktivnosti za gotovo 93 posto poduzetnika koji ulaze u taj prag“, istaknuo je tom prilikom ministar Darko Horvat.

Poseban naglasak na mladima

Uz ovu mjeru, na javnoj raspravi naći će se i prijedlozi drugih snažnih mjera porezne reforme, među kojima je i smanjenje poreznog opterećenja za mlade zaposlenike do 25. godine, koje bi se potpuno oslobodilo od plaćanja poreza na dohodak, dok bi se zaposlenim mladima u dobi od 25 do 30 godina obračunavalo samo pola poreza na dohodak, a prema službenim evidencijama u RH je oko 250 tisuća mladih zaposlenih koje će zahvatiti ovo porezno rasterećenje. Također, novi neoporezivi primci, kao što su trošak smještaja za sve radnike i trošak prehrane do 12 tisuća kuna ili novčana naknada za smještaj i prehranu do 5 tisuća kuna otvorit će poslodavcima prostor za moguće povećanje plaća zaposlenicima.

Većina novih mjera koje se predlažu u sklopu četvrtog kruga porezne reforme, kao i sve one mjere koje su provedene u svim prethodnim godinama, mogu se pronaći na službenim stranicama Vlade Republike Hrvatske: https://vlada.gov.hr/4-krug-porezne-reforme/26478
 
 

Stranica