Ministar Darko Horvat na marginama neformalnog sastanka Vijeća za konkurentnost Europske unije u Beču potpisao Izjavu o suradnji na području umjetne inteligencije

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Vijeće za konkurentnost Beč potpisivanje Izjave naslovna.jpg

Na marginama neformalnog sastanka Vijeća za konkurentnost Europske unije u Beču, ministar Darko Horvat je potpisao Izjavu o suradnji na području umjetne inteligencije. Potpisnici Izjave, države članice Europske unije i Norveška obvezali su se surađivati na sveobuhvatnom i integriranom europskom pristupu umjetnoj inteligenciji.

Jedan od ciljeva Izjave je stvaranje sinergija kroz relevantne programe financiranja unutar Europe.

Države članice usuglasile su oko poticanja europskih tehnologija i industrijskih kapaciteta u umjetnoj inteligenciji, uključujući bolji pristup podacima javnog sektora. 

Potpisnici izjave će surađivati u rješavanju društveno-gospodarskih izazova, poput transformacije tržišta rada i modernizaciji europskih sustava obrazovanja kao i osiguranju odgovarajućeg pravnog i etičkog okvira koji se temelji na vrijednostima Europske unije.

Potpredsjednik Europske komisije za Jedinstveno digitalno tržište, Andrus Ansip i povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća Elzbieta Bienkowska pozdravili su uključivanje Hrvatske u ovu važnu inicijativu.

Europska komisija, nastavno na poziv Europskog vijeća planira do kraja godine u suradnji s državama člancima donošenje koordiniranog plana o umjetnoj inteligenciji.

Europska komisija je 6. lipnja 2018. g. objavila Prijedlog Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi programa Digitalna Europa za razdoblje 2021.–2027.g. Za program Digitalna Europa u planu je izdvajanje 9,2 milijarde EUR za oblikovanje i pomoć digitalnoj transformaciji europskog društva i gospodarstva, od čega se za posebni cilj Umjetna inteligencija predlaže 2,5 milijarde EUR.



Stranica