Državni tajnik Mario Antonić na konferenciji „Dan tržišta kapitala“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/dan trzista kapitala 1.JPG
U organizaciji Deloittea i Londonske burze danas je održana konferencija „Dan tržišta kapitala“ posvećena tvrtkama koje razmatraju financirati svoje poslovanje putem tržišta kapitala. Konferencija koja ujedno predstavlja prvi posjet Londonske burze Hrvatskoj, okupila je preko 150 uzvanika iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Okupljene je pozdravio državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić te rekao kako je impresivno danas biti ovdje u ovom društvu gdje se dogodio pomak u shvaćanju hrvatskog financijskog tržišta kao i korak prema prepoznavanju kvalitetnih investicijskih prilika, ne samo tradicionalnih, nego i novih, inovativnih projekata i poslovnih modela i izazova koji se neminovno u Hrvatskoj događaju. Naglasio je i kako burza iz Ujedinjenog Kraljevstva koja raspolaže s velikim količinama financijskih sredstava spremnih za investicije prepoznaje Hrvatsku kao jedno interesantno tržište s velikim potencijalom.

Također, napomenuo je kako kroz uspostavu inovacijskog sustava u Republici Hrvatskoj u manje od šest mjeseci u suradnji s više od 200 eminentnih gospodarstvenika iz Hrvatske  generiran je investicijski potencijal od skoro 6 milijardi kuna.  Kao jedan od mogućih izvora financiranja naveo je, uz strukturne fondove EU i  European Innovation Council (EIC) koji kroz tri godine na raspolaganju ima otprilike tri milijarde eura za financiranje poslovnih ideja ali pozvao i potencijalne investitore u vlasnički kapital da prate takve projekte.

Na svima nama je da stvorimo regulatorne i ostale  uvjete koji će omogućiti i motivirati ulagače  da u rangu Start-up i Scale-up investicija zadrže europske kompanije u Hrvatskoj i Europi, a s druge strane, što je također veliki izazov, naći modele gdje će se i kroz mehanizme osiguranja rizika, kroz osiguranje kolaterala ili kroz Europsku komisiju i/ili na nacionalnoj razini omogućiti smanjenje rizika takvim investitorima na pojedinim tržištima - zaključio je državni tajnik.

Konferenciji su, uz državnog tajnika, prisustvovali i predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj Andrew Dalgleish, partnerica u Deloitteu i voditeljica Private inicijative Adriatic regije Vedrana Jelušić, direktor Londonske burze za Srednju i Južnu Europu Axel Kalinowski, predsjednik NLB-a Blaž Brodnjak te mnogi drugi.
U sklopu konferencije održana su zanimljiva predavanja vodećih  gospodarstvenika i panel rasprava pod nazivom „Mogu li tržišta kapitala konkurirati privatnim ulaganjima“.

Stranica