Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobila status promatrača u EU mreži državnih odvjetnika u zaštiti okoliša (ENPE - European Network of Prosecutors for the Environment)

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo je 22. ožujka 2018. godine zahtjev za dobivanje statusa promatrača u EU mreži državnih odvjetnika u zaštiti okoliša (European Network of Prosecutors for the Environment, skr. ENPE) s kojom Uprava za inspekcijske poslove surađuje direktno, kao i putem IMPEL mreže inspektora zaštite okoliša već dugi niz godina.

Na zadnjoj IMPEL konferenciji koja je održana u rujnu 2017. godine u Oxfordu, Velika Britanija tri mreže ENPE, IMPEL i EnviCrimeNet potpisale su Sporazum o razumijevanju i suradnji te je na taj način dotadašnja aktivna suradnja i formalmalizirana.

Na zahtjev Ministarstva zaštite okoliša i energetike pozitivno je odgovoreno te je dana 15. lipnja 2018. godine zaprimljen odgovor gđe. Anne Brosnan iz ENPE mreže kojim se potvrđuje da je Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobila status promatrača u mreži.

Rad mreže je organiziran kroz četiri radne grupe:

1. Working Group 1 - Wildlife Crimes 
2. Working Group 2 - Waste Crimes 
3. Working Group 3 – Air Pollution 
4. Working Group 4 – Sanctioning, Prosecution, and Judical Practice

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je član ENPE mreže te je od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike predloženo da se putem kontakt osoba u mreži uspostave kontakti i koordiniraju aktivnosti u mreži s ciljem unaprjeđenja suradnje na prevenciji, otkrivanju i procesuiranju kaznenih dijela na štetu okoliša.
Kontakt osoba u Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike je Anita Pokrovac Patekar, Anita.PokrovacPatekar@mzoe.hr, kontakt telefon: 01 3717 902, 0911877062.

Više o ENPE mreži na:
https://www.environmentalprosecutors.eu/ 
https://www.environmentalprosecutors.eu/sites/default/files/document/ENPE%20newsletter%206th%20edition%20May%202018_0.pdf 



Priopćenja za javnost | Inspekcija