U e-savjetovanju Nacrt Akcijskog plana jačanja učinkovitosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije u četvrtak 26. rujna 2024., u postupak e-savjetovanja uputilo je Nacrt Akcijskog plana jačanja učinkovitosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš, koji predstavlja niz aktivnosti i mjera, koje će nadležno ministarstvo i druga tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne samouprave provoditi do kraja 2025. godine u svrhu ispunjavanja cilja ubrzavanja postupaka procjene utjecaja na okoliš.

Osnovne mjere Nacrta Akcijskog plana su izmjena pragova i kriterija za utvrđivanje obveze postupaka procjene utjecaja na okoliš i ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, izmjena nadležnosti za provođenje postupaka procjene utjecaja na okoliš i ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, utvrđivanje obveznih rokova, jačanje administrativnih kapaciteta nadležnih tijela, digitalizacija postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš i edukacija i informiranje.

Podsjećamo kako će se provedbom navedenih mjera unaprijediti i ubrzati provedba postupaka procjene utjecaja na okoliš i ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš.

Također, potaknut će se tijela državne uprave i jedinice lokalne i područne samouprave da u okviru svojih nadležnosti i prema propisima iz područja zaštite okoliša djeluju na ubrzanje administrativnih postupaka i izvan okvira postavljenog Akcijskog plana, a sve radi ostvarivanja strateških ciljeva osiguranja konkurentnosti i inovativnosti gospodarstva, razvoja prometne infrastrukture i zaštite energetske infrastrukture.

Nacrt Akcijskog plana na javnom će savjetovanju biti 30 dana.

 

Stranica