Ministrica Vučković i generalni direktor Đuroković u obilasku sustava obrane od poplava u Osječko – baranjskoj i Vukovarsko – srijemskoj županiji

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković je s državnom tajnicom Anjom Bagarić i državnim tajnikom Željkom Vukovićem te ravnateljicom Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Elizabetom Kos u utorak 24. rujna 2024. u nazočnosti glavnog rukovoditelja obrane od poplava i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića te uz načelnike stožera i predstavnike sastavnica stožera civilne zaštite prisustvovala sjednicama stožera civilne zaštite Osječko - baranjske županije i Vukovarsko - srijemske županije te obišla područje dunavskog nasipa u Batini.

Ministrica Vučković se osvrnula na izazov koji predstoji u okviru nadolazećeg vrhunca vodnog vala Dunava koji se očekuje noćas i tijekom sutrašnjeg dana: „Na vrijeme smo uspostavili sve potrebne linije obrane od poplava, vodne građevine su pregledane, hidrotehnička oprema spremna, a sve službe u pripravnosti. Nasipi su pažljivo projektirani, rekonstruirani i izgrađeni s ciljem da izdrže i najviše vodne valove, ali moramo biti svjesni da se suočavamo s jednim od pet najvećih u povijesti. Pratimo situaciju u zemljama uzvodno, vjerujemo da smo se dobro pripremili i da ćemo uspješno odgovoriti na ovaj izazov, pritom ni u jednom trenutku ne podcjenjujući ozbiljnost situacije. Nastavit ćemo poduzimati sve potrebne mjere te na primjeren način štititi stanovnike i gospodarstvo Slavonije i Baranje. Zahvaljujem Hrvatskim vodama, Ministarstvu unutarnjih poslova - Ravnateljstvu civilne zaštite i Ravnateljstvu policije, Ministarstvu obrane, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Hrvatskom Crvenom križu te više od 300 zaposlenika u sustavu vodnog gospodarstva koji su neumorno na terenu, našim vatrogascima, ali i 300 vojnika u punoj pripravnosti, spremni pružiti podršku i reagirati kad god bude potrebno“.

Od nedjelje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava za dionice vezano za vodomjer Batina. Izvanredne mjere podrazumijevaju 24-satni nadzor dionica. I dalje se stalno obavlja obilazak i pregled zaštitnih vodnih građevina. U laganom porastu je i vodostaj rijeke Drave u Osijeku, a na snazi su redovne mjere obrane od poplava za osječko područje.  

„U koordinaciji s našim resornim Ministarstvom i Vladom Republike Hrvatske izvršene su sve potrebne aktivnosti kako bi dočekali vodostaj iznad +700 cm u Batini. Vodostaj sada prelazi +700 cm, očekivano je +715cm, a on bi još trebao rasti. Vodostaji će, sukladno i prognozama Republike Mađarske biti 60-ak cm niži u odnosu na prve prognoze što je svakako dobra vijest. Nadamo se za nizvodno područje da će ponešto tih vodostaja amortizirati Kopački rit kako bi vodostaji nizvodno bili što niži, ali ipak ništa se ne smije prepustiti slučaju jer svi vodostaji iznad +700 cm su i nadalje vrlo ozbiljni vodostaji. Sve snage na terenu su u pripravnosti, organizirano je danonoćno dežurstvo, a u koordinaciji sa stožerima Osječko - baranjske županije i Vukovarsko - srijemske županije bit će na raspolaganju i sve druge snage uz stalnu pričuvu i potpunu spremnost pripadnika Hrvatske vojske. Ne sumnjam u uspjeh, ali i dalje naglašavam da će sigurno do subote biti iznimno veliki pritisak na nasipe,“ istaknuo je glavni rukovoditelj obrane od poplava Zoran Đuroković.

Na područjima koja nisu obuhvaćena sustavom obrane ulažu se veliki napori te će svim stanovnicima pogođenim ovom situacijom biti pružena potrebna pomoć i podrška. Tijekom mandata Vlade pod vodstvom Andreja Plenkovića, uloženo je značajnih 450 milijuna eura u smanjenje rizika od poplava, dok se na godišnjoj razini izdvaja 100 milijuna eura za održavanje i spremnost infrastrukture.
 

Stranica