Predstavljen Nacrt prijedloga Akcijskog plana jačanja učinkovitosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš

U Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije je u petak 20. rujna 2024. predstavljen Nacrt prijedloga Akcijskog plana jačanja učinkovitosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš. Nacrt prijedloga Akcijskog plana predstavlja niz aktivnosti i mjera, koje će nadležno ministarstvo i druga tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne samouprave provoditi do kraja 2025. godine u svrhu ispunjavanja cilja ubrzavanja postupaka procjene utjecaja na okoliš.

Osnovne mjere Nacrta prijedloga Akcijskog plana su izmjena pragova i kriterija za utvrđivanje obveze postupaka procjene utjecaja na okoliš, prijedlog delegiranja dijela nadležnosti za provođenje postupaka procjene utjecaja na okoliš i ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, utvrđivanje obveznih rokova, jačanje administrativnih kapaciteta nadležnih tijela, digitalizacija postupka o potrebi utjecaja na okoliš, edukacija i informiranje.

Provedbom navedenih mjera unaprijedit će se i ubrzati provedba postupaka procjene utjecaja na okoliš i ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš. Također, potaknut će se tijela državne uprave i jedinice lokalne i područne samouprave da u okviru svojih nadležnosti i prema propisima iz područja zaštite okoliša djeluju na ubrzanje administrativnih postupaka i izvan okvira postavljenog Akcijskog plana, a sve radi ostvarivanja strateških ciljeva osiguranja konkurentnosti i inovativnosti gospodarstva, razvoja prometne infrastrukture i zaštite energetske infrastrukture.

Nacrt prijedloga Akcijskog plana bit će pušten u e-savjetovanje sljedeći tjedan.

Na predstavljanju je sudjelovala ministrica Marija Vučković, državna tajnica Anja Bagarić, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske zajednice županija.
Nacrt prijedloga Akcijskog plana predstavila je ravnateljica Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Anamarija Matak.
 
 

Stranica