Dodijeljeni ugovori za održiva rješenja i posjetiteljsku infrastrukturu gradovima i općinama Primorsko-goranske županije

U Centru za posjetitelje Poklon, u Parku prirode Učka predstavnicima jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije i predstavnicima hrvatskih parkova prirode i nacionalnih parkova, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković uručila je s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom u četvrtak 18. srpnja 2024. godine, ugovore za sufinanciranje projekata održivosti posjetiteljske infrastrukture te razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru. Dodjeli ugovora prisustvovao je i župan Zlatko Komadina.

„Poziv za ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu nacionalnih parkova i parkova prirode kojima će se ojačati otpornost na klimatske promjene, vrijedan je ukupno 1 milijun eura i njime smo dodijelili sredstva za 26 projekata“, rekla je ministrica Vučković, dodavši kako ovogodišnjim natječajem za pametna i održiva rješenja jedinica lokalne i područne samouprave ukupno podržavamo 99 projekata koji zbirno daju gotovo 9 milijuna eura investicija diljem Hrvatske.

Fond participira s 5 milijuna eura, a jednako toliko bit će na raspolaganju i za novi krug financiranja koji će, prema planu objave, biti potkraj godine.

Iz toga su natječaja dodijeljeni ugovori za korisnike Primorsko-goranske županije u vrijednosti od oko pola milijuna eura.

„To je samo dio Vladine sveobuhvatne politike digitalne i zelene transformacije i dostizanja ciljeva klimatske neutralnosti, što ćemo postići racionalnim korištenjem energije i resursa, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, primjenom kružnog gospodarstva i poduzimanjem trajnih mjera uvođenja inovativnih pametnih rješenja“, kazala je Vučković.

Ministrica Vučković ujedno je najavila otvaranje još jednog poziva do kraja 2024. godine u istom iznosu.

Župan Komadina je istaknuo kako je Primorsko-goranska županija regija s najvećom bioraznolikošću, ali i najboljim geostrateškim položajem te je naglasio nužnost suradnje na svim razinama prilikom provedbe razvojnih projekata koji neće biti nauštrb okoliša i lokalne zajednice.

Ministrica Vučković i župan Komadina održali su sastanak koji je uslijedio nakon dodjele ugovora.
 
Foto: Primorsko-goranska županija

Stranica