U Osijeku završen 50 milijuna eura vrijedan projekt najvišeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković je u utorak 16. srpnja 2024. sudjelovala na predstavljanju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Osijeku.

Ovo je jedan od najvećih, najsloženijih i najsuvremenijih sustava za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj, projekt vrijedan gotovo 50 milijuna eura, koji će zbrinuti sve otpadne vode ovoga područja kroz tri najviša stupnja zaštite pročišćavanja vode koja se vraća u rijeku Dravu, na dobro naših prirodnih resursa i zajednice. Pokazujemo kako kontinuirano djelujemo u cilju ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske, podizanju kvalitete života građana i očuvanju okoliša; Vlada je u mandatu premijera Andreja Plenkovića putem programa Slavonija, Baranja i Srijem za važne projekte u Slavoniji  izdvojila 3 milijarde eura, od toga na području Osječko-baranjske više od milijardu eura, dok je za projekte vodnoga gospodarstva ukupno uložila 376,84 milijuna eura“, izjavila je ministrica Vučković danas u Osijeku čestitavši svim uključenima u realizaciju ovog suvremenog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. 

Uređaj će pročišćavati otpadne vode Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde, što obuhvaća oko135 tisuća stanovnika, a samo je 1 od ukupno 11 dovršenih projekata uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.”. Kroz projekte koji se planiraju dovršiti nacionalno do 2027. godine, izgraditi ili nadogradit će se još 29 uređaja te kroz projekte koji se planiraju fazirati u Program Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027. još 11 uređaja.

Dodatno je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.- 2026., do kraja 2025. godine planirana izgradnja još 31 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, dok je kroz odobrene projekte prijavljeno kako će biti izgrađen 71 uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Predstavljanju su nazočili: saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Elizabeta Kos, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen te direktor Vodovoda Osijek Marko Eljuga.  

Stranica