Održan sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina u Sisku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, u srijedu 10. srpnja 2024., u Sisku.
 
Teme sastanka bile su obnova i revitalizacija potresom pogođenih područja, ublažavanje posljedica vremenskih nepogoda u poljoprivredi, mjere za borbu protiv klimatskih promjena, aktivnosti u okviru daljnjeg unaprjeđenja standarda sustava obrazovanja te uloga različitih dionika u razvoju primarne zdravstvene zaštite.
 
Uoči početka sastanka uručena su 32 ugovora iz područja turizma, regionalnog razvoja i gospodarenja otpadom, vrijedna 13 milijuna eura, pri čemu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom uručila 6,49 milijuna eura vrijedne ugovore kojima će se sufinancirati tri centra za gospodarenje otpadom u cilju cjelovitog doprinosa gospodarenju otpadom u Republici Hrvatskoj te direktnog doprinosa zelenoj tranziciji.

"Današnji 16. zajednički sastanak održan u Sisku potvrda je sinergije rada Vlade Republike Hrvatske i jedinica lokalne i regionalne samouprave, a omogućava nastavak sustavnog dijaloga i boljeg razumijevanja potreba na razini županija, gradova i općina te usklađivanje reformskih procesa. Naša se uspješna suradnja temelji na partnerstvu i međusobnom poštovanju, funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji te projektnoj suradnji koja čini Hrvatsku kvalitetnijom za život", istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Na sastanku je ministrica Vučković prezentirala informacije o mjerama za borbu protiv klimatskih promjena te naglasila kako ćemo jačati prilagodbu svih resora klimatskim promjenama i ulagati u zelene tehnologije i prakse. „Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije će kroz pravednu zelenu tranziciju pokrenuti inovacije i jačati hrvatsku konkurentnost, spremna za rastuće rizike od klimatskih promjena koje uzrokuju štete našem gospodarstvu i društvu“, kazala je ministrica Vučković.
 
Suradnja Vlada Republike Hrvatske sa županijama, gradovima i općinama temelji se na četiri okvira: partnerstvo i međusobno poštovanje, funkcionalna decentralizacija, fiskalna decentralizacija i projektna suradnja koja čini Hrvatsku kvalitetnijom zemljom za život.
Ovakav okvir suradnje okosnica je politike ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske, zajedno s prioritetima Vlade - demografska revitalizacija, obrazovanje, dekarbonizacija te zelena i digitalna transformacija.
 
Podsjećamo da je prvi sastanak u tom formatu održan u Zagrebu, 19. prosinca 2016., radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja.
  

Fotografije: Sisačko-moslavačka županija

Stranica