U Izraelu potpisan Međunarodni sporazum između Luke Rijeka i Luke Haifa

Tijekom državnog posjeta Državi Izraelu, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, zajedno s ostatkom hrvatskog izaslanstva, prisustvovali su potpisivanju Međunarodnog sporazuma sestrinskih luka između Luke Rijeka d.d. i Luke Haifa te ceremoniji imenovanja katamarana proizvedenog u Hrvatskoj.
 
Predsjednica je u svom obraćanju istaknula kako je brodogradnja utkana u hrvatsku povijest i stoljećima je bila izvor egzistencije za Hrvate. „Smještena na sjecištu zapadne i jugoistočne Europe, Hrvatska je vrlo povoljna za tranzitni promet, što sektor prijevoza čini vrlo važnim čimbenikom razvoja gospodarstva. Morska luka Rijeka najveća je transportna luka u Hrvatskoj i jedna od najvažnijih luka za povezivanje Bliskog i Dalekog istoka i Srednje Europe, s najkraćim tranzitnim vremenom prijevoza, što znači manje vremena i potrošnje energije, a time i manje negativnih utjecaja na okoliš. Stoga se nadam kako će Luka Rijeka postati ulazna luka za izraelske proizvode u Europsku uniju“, rekla je Predsjednica RH te još jednom izrazila svoju punu potporu izraelskim ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo, kao i spremnost zauzimati se za svaki oblik uzajamno korisne suradnje.
 
Dokaz da projekti izgradnje brodova u Hrvatskoj mogu zaživjeti na potpuno tržišnim osnovama
 
Sporazum o suradnji dviju luka potpisali su privremeni predsjednik Uprave Luke Rijeka Duško Grabovac i predsjednik Uprave Luke Haifa Mandi Zatzman. Katamaran “Biser Kornata”, star sedam godina, izgrađen je u privatnom brodogradilištu na Korčuli, a u Izraelu sada nosi ime “Princeza karmelska”.
 
Ministar gospodarstva Darko Horvat naglasio je kako je posao s katamaranom jedan od projekata koji nastaju kao izvozni proizvod u malim hrvatskim brodogradilištima.
 
Staviti se na raspolaganje kupcima je čast i zadovoljstvo. Uz sve one probleme koje proživljava hrvatska brodogradnja, ovo je dokaz da projekti izgradnje brodova u Hrvatskoj mogu zaživjeti i na potpuno tržišnoj osnovi“, rekao je ministar Horvat. Dodao je kako se ne radi o onim brodovima koji su se u bližoj povijesti radili, kao primjerice u Uljaniku ili 3. Maju, ali da Hrvatska mora detektirati nišu za koju može pronaći tržište.
 
Hrvatska brodogradnja mora dobiti jednu novu, potpuno drugačiju filozofiju“, zaključio je ministar Horvat te potvrdio kako je želja Hrvatske unaprijediti gospodarsku suradnju i trgovinsku razmjenu između dviju zemalja.
 
Izraelski domaćini izrazili su zadovoljstvo sporazumom i ocijenili da se radi o uzbudljivom trenutku u suradnji dviju zemalja. Također su podsjetili da su brodom “Draga” 1938. godine iz Rijeke prema Izraelu isplovili židovski imigranti.
 
Sastanak s glavnim direktorom Izraelske nacionalne kibernetičke uprave
 
Izaslanstvo Republike Hrvatske završilo je državni posjet Državi Izraelu sastankom s glavnim direktorom Izraelske nacionalne kibernetičke uprave Yigalom Unnom, na kojem su predstavljene mogućnosti hrvatsko-izraelske suradnje u području kibernetičke sigurnosti.
 
Posljednjih desetljeća razvojem informacijske tehnologije naši životi se sve više mijenjaju i odvijaju u toj novoj dimenziji bez koje je moderan život nezamisliv, a mi smo postali tehnološki ovisna civilizacija u poslovnom i privatnom smislu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako pored prirodnog životnog prostora čovjeka postoji i kibernetički prostor, čije je ispravno funkcioniranje ključno za nacionalnu sigurnost i gospodarstvo.
 
U tom smislu, istaknula je kako su Republika Hrvatska i Država Izrael prepoznali da je suradnja na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini neophodna za ispravno funkcioniranje i sigurnost kibernetičkog prostora te kako je nužno razmjenjivati korisne informacije, osigurati mogućnost suradnje stručnjaka iz obiju zemalja i surađivati u području izgradnje kapaciteta i ostalim povezanim aktivnostima.
 
Predsjednica je ujedno prenijela interes Hrvatske za intenziviranjem suradnje kao i za prijenos znanja izraelskih stručnjaka što bi doprinijelo kvalitetnijoj obuci hrvatskih stručnjaka.

Izvor: Ured Predsjednice RH

Stranica