Državni tajnik Mario Antonić na predstavljanju pilot projekta Europskog vijeća za inovacije

Europska komisija u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Europskom poduzetničkom mrežom predstavila je unaprijeđeni pilot projekt Europskog vijeća za inovacije (EIC) 2019. - 2020.

U sklopu predstavljanja programa održala si i panel diskusija u kojoj su svoje stavove o koristima EIC-a za financiranje MSP-a razmijenili državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, zamjenik generalnog direktora Odjela za istraživanje i inovacije Europske komisije  Wolfgang Burtscher , glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košiček, menadžerica tvrtke Amphinicy Technologies Irena Kos i voditeljica Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Vlatka Petrović.

Tom prilikom je državni tajnik naglasio važnost uspostave inovacijskog sustava u Hrvatskoj, posebice važnost 5 Tematskih inovacijskih vijeća  koja trenutno okupljaju vrhunske stručnjake u omjeru 70% gospodarstvenici, 20% akademska zajednica i 10 % tijela državne uprave koji su međusobnom suradnjom generirale preko 300 projektnih  ideja u području istraživanja, razvoja i inovacija.

Cilj EIC-a je  podržati istraživače, tvrtke i inovatore koji razvijaju visokorizične inovacije s potencijalom stvaranja novih tržišta i poticanje zapošljavanja, rasta i napretka u Europi. Kroz pilot-projekt EIC 2019. – 2020. bit će na raspolaganju više od 2 milijarde eura za cijeli inovacijski ciklus. Pilot-projekt EIC Pathfinder podržavat će ambiciozne kolaborativne istraživačke projekte čiji je cilj razvoj radikalnih i inovativnih tehnologija, dok će pilot-projekt EIC Accelerator financirati poduzeća i start-up tvrtke s radikalno novim, visoko rizičnim idejama. EIC Accelerator daje mogućnost dobivanja granta do 2,5 milijuna eura te equity komponente do 15 milijuna eura za skaliranje poslovanja.

Predstavljen je i program Fast Track to Innovation (FTI) koji je usmjeren na inovacije koje su blizu tržištu, a koje zajednički razvijaju male tvrtke i njihovi industrijski partneri kako bi se što brže došlo do tržišta. Iako su navedeni pozivi izuzetno kompetitivni, u slučaju dobivanja sredstava korist za tvrtke se ne očituje samo u dobivenoj potpori već i u mogućnosti dobivanja nefinancijske pomoći te većoj vidljivosti i prepoznatljivosti na tržištu.

Pozivamo hrvatske tvrtke da iskoriste pružene mogućnosti te prijave svoje inovativne projekte.

Više o EIC-u pročitajte na poveznicama:
  • https://ec.europa.eu/easme/en/section/sme-instrument/eic-accelerator-sme-instrument-funding-opportunities 
  • https://ec.europa.eu/research/eic/index.cfm 


Stranica