Državni tajnik Mario Antonić na China Hi-Tech Fair 2019

China Hi-Tech Fair 2019 održao se danas u Hotelu International u Zagrebu u organizaciji Shenzhen Convention & Exhibition Center Management Company Ltd i Hrvatske gospodarske komore, uz potporu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

Na China Hi-Tech Fair 2019. sudjelovao je državni tajnik Mario Antonić te pozdravio sve nazočne u ime ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata i svoje osobno ime i kazao kako su u zadnjih nekoliko mjeseci provedene brojne aktivnosti na relaciji između Kine i Hrvatske. „Hrvatska je mala zemlja, ali s velikim potencijalom i mogućnostima, pogotovo u novim tehnologijama i razvoju novih projekata s globalnim igračima kakve zasigurno iz područja Shenzhena ima. Upravo je predstavljanje jednog takvog Hi-Tech sajma kakav će se održati u Shenzhenu, a koji ima veliku tradiciju, izvrsna prilika za brojne hrvatske inovativne kompanije  pogotovo one iz IT biznisa, ali i iz ostalih propulzivnih grana, da pronađu svoje partnere i tržišta za svoje proizvode i usluge, možda ne samo u Kini, nego i u zajedničkom nastupu s kineskim tvrtkama i u trećim zemljama na globalnom tržištu“- rekao je državni tajnik.

Tom prilikom naglasio je: „Trgovinska suradnja između Hrvatske i Kine u stalnom je porastu, toga smo svjesni i to nas veseli , ali Hrvatska je spremna i zainteresirana prihvatiti kvalitetne kineske investicije i proizvodne pogone, prije svega u high added value tehnologijama koje će kreirati kvalitetna radna mjesta i osigurati da hrvatsko gospodarstvo raste i sustiže razvijene svjetske ekonomije.“

Također, napomenuo je kako u zadnjih nekoliko mjeseci suradnja između akademske zajednice i gospodarstva na puno većoj razini nego je bila ikada do sada. Tematska inovacijska vijeća su, uz provođenje Strategije poticanja inovacija i Strategije pametne specijalizacije, generirala 300-tinjak potencijalnih razvojnih i inovativnih projekata koji traže svoje mjesto na tržištu te kako će se tijekom ove godine ti projekti konkretnije povezati i realizirati na način da nađu svoje mjesto na tržištu.

Na kraju, impresioniran sam prije svega visokom profesionalnošću i ozbiljnošću kineske delegacije koja traži inovativne projekte i kompanije širom svijeta te smo počašćeni što ste došli i u Hrvatsku i sigurni da ovdje možete pronaći kvalitetnog partnera i brojne kompanije koje će naći zajednički interes s kineskim kompanijama i na kineskom tržištu“- zaključio je državni tajnik.
Zamjenik gradonačelnika grada Shenzhena Chen Biao predstavio je grad Shenzhen koji je jedno od tri glavna financijska središta Kine. Rekao je kako je od siječnja do travnja 2019. godine ukupni izvoz i uvoz Shenzhena u Hrvatsku iznosio 42,05 milijuna dolara, što je povećanje od 42,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U sklopu događanja prezentaciju su održali i državni tajnik Zdenko Lucić i potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš .
Također, na plenarnom dijelu događanja predstavile su se i kineske tvrtke te podijelile svoja iskustva, nakon čega su uslijedili B2B razgovori  s ciljem umrežavanja, povezivanja i razvijanja gospodarskih odnosa te stvaranja novih poslovnih prilika.

Stranica