U Šibeniku održana Konferencija o ribarstvu

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac prisustvovala je svečanom otvaranju Konferencije o ribarstvu, koja je u Šibeniku na jednom mjestu okupila mnogobrojne ribare, te predstavnike struke i državne administracije. U sklopu programa konferencije, pomoćnica Mandac je sudjelovala na jednom od panela, na temu „Operativni program za pomorstvo i ribarstvo: programsko razdoblje 2014.-2020. i priprema za financijsku perspektivu 2021.-2027.“, istaknuvši kako je i ovo događanje jedan od pokazatelja smjera kojim ide ova Vlada, kao i resorna ministarstva.

Jedna od stvari na koje u našem Ministarstvu stavljamo poseban naglasak su investicije. Želimo li biti konkurentni na globalnom tržištu, Hrvatska mora nastaviti s korištenjem najmodernijih tehnologija, te ulaganjem u razvoj vlastitih rješenja, kako u sektoru ribarstva, tako i u svim drugim segmentima gospodarstva“, napomenula je pomoćnica Mandac te dodala kako je u procesu daljnjeg razvoja izuzetno važno uvoditi digitalna rješenja, ali i još intenzivnije koristiti sredstva koje se Hrvatskoj nude putem EU fondova.

U okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za financijsko razdoblje do 2020. godine, na raspolaganju je ukupno 348,7 milijuna eura. Do sada je odrađeno 36 različitih mjera kojima je pokriven cjelokupni sektor, što ujedno pokazuje važnost koju za nas ima članstvo u Europskoj uniji, kao i sredstva koja nam stoje na raspolaganju“, zaključila je pomoćnica ministra Mandac, naglasivši važnost ovakvih konferencija kako bi se kroz konstruktivnu raspravu i dijalog još bolje pripremili za predstojeće financijsko razdoblje, u kojem će Hrvatska imati važnu ulogu obzirom na predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine.

Predstavljen novi sustav nadzora i kontrole ribarstva uz pomoć bespilotnih letjelica

Konferenciju je prigodnim govorom otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je tom prilikom naglasio kako su ribarstvo i akvakultura strateški značajni gospodarski sektori u Hrvatskoj i važan čimbenik u sprječavanju depopulacije otočnih zajednica. „Ovdje raspravljamo o onome što je najvažnije za sadašnjost, ali i budućnost hrvatskog ribarstva, a to je održivost. To podrazumijeva odgovorno upravljanje ribljim stokovima, očuvanje morskog okoliša i pravednu raspodjelu resursa. O značaju ribarstva kao gospodarskog sektora u Hrvatskoj dovoljno govori i podatak o otprilike 12 tisuća zaposlenih“, rekao je premijer Plenković.

Uz prigodna obraćanja, stručna izlaganja i rasprave, predstavljen je i novi sustav nadzora i kontrole ribarstva uz pomoć bespilotnih letjelica. „U zadnje dvije godine nabavljeno je opreme u vrijednosti od 75 milijuna kuna. Od kamera, ronilica, bespilotnog sustava, sve do šest letjelica koje imaju domet 120 km i mogu biti u pogonu oko šest sati. Krajnji je cilj zaštita ribljih resursa i ribarstva, a uz to su na 750 plovila instalirani uređaji za praćenje plovila i elektronski očevidnici kojima ribari prijavljuju podatke o ribolovu u realnom vremenu. Za manja plovila, kao hrvatsku specifičnost, razvijena je i mobilna aplikacija mOčevidnik, pomoću koje se putem mobilnog uređaja šalju podaci o ulovu“, objasnio je tom prilikom potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao domaćin konferencije.

U okviru Konferencije dodijeljeno je i 30 odluka o dodjeli 20,5 milijuna kuna korisnicima mjera Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, iz mjere IV, kojima se financira razvoj ribarskog sektora u Hrvatskoj, a koji zahvaljujući sinergiji i potpori Ministarstva poljoprivrede i EU sredstava ima priliku za rast i modernizaciju.

Stranica