Održana konferencija „Uloga globalnih lanaca vrijednosti – prilika za izvoz i ulaganja?“

 

Hrvatska gospodarska komora organizirala je međunarodnu konferenciju o izvozu i ulaganjima pod nazivom „Uloga globalnih lanaca vrijednosti – prilika za izvoz i ulaganja?“  koja se održala danas u Muzičkoj akademiji Zagreb. Konferenciji su uz brojne goste prisustvovali i državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman kao izaslanica predsjednika Vlade, državni tajnik Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta Mario Antonić, pomoćnica ministrice Ministarstva vanjskih i europskih poslova Ivana Živković, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš, član uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Hrvoje Čuvalo te mnogi drugi.

Svojim uvodnim obraćanjem državna tajnica Nataša Mikuš Žigman naglasila je kako sudjelovanje u globalnim lancima vrijednosti hrvatskim poduzetnicima daje priliku za razvoj novih kompetencija i za povećanje proizvodnje. “Naš izvoz u puno većoj mjeri trebaju činiti proizvodi koji su temeljeni na znanju, inovativni proizvodi koji su prilagođeni specifičnim zahtjevima tržišta i specifičnim zahtjevima kupaca. Također bih rekla da se treba orijentirati i na izvoz u svjetske ekonomije s većim stopama rasta  bruto domaćeg proizvoda, one rastuće ekonomije istoka, a za povezivanje hrvatskih poduzeća s tim ekonomijama svakako svoju ulogu treba odigrati i gospodarska diplomacija. Priliku za ovo sve nam pruža snažnije i uspješnije uključivanje hrvatskog gospodarstva u proizvodne procese  koji su dio globalnih lanaca vrijednosti, a upravo je to tema današnje konferencije“ istaknula je državna tajnica Mikuš Žigman.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić te kazao  „kako bi se uspostavili strateški segmenti tvrtke, obrazovne i istraživačke ustanove te ostale institucije  moraju prilagoditi svoje poslovne modele i strategije  kako bi upotpunili one dijelove lanca vrijednosti koji nedostaju i to one dijelove koji dodaju najveću vrijednost , a time povećavaju  ukupne razine dobiti jer time se osigurava rast konkurentnosti u cjelini.“

U sklopu Konferencije održala su se dva panela: „Kako uspjeti u globalnim lancima vrijednosti?“ i „Uloga hrvatskih institucija u poticanju izvoza, ulaganja i uključivanja u globalne lance vrijednosti“.

Na panelu „ Uloga hrvatskih institucija u poticanju izvoza, ulaganja i uključivanja u globalne lance vrijednosti“ sudjelovao je državni tajnik Mario Antonić te naglasio kako trebamo biti spremni suočiti se s nedostatcima i biti spremni popraviti ih, a kako su upravo istraživanje i rad temelj i baza svega. „Uspostavom inovacijske mreže u Republici Hrvatskoj želimo povezati dionike, gospodarstvo, akademsku zajednicu i javnu upravu  uspostavom Tematskih inovacijskih vijeća u područjima strategije i pametne specijalizacije. Time želimo generirati zalihu projekata koji će biti temelj za buduće financiranje i strukturnih fondova , ali i ostalih fondova koji su na raspolaganju“ rekao je državni tajnik Antonić.

O globalnim lancima vrijednosti te njihovu utjecaju i značaju za hrvatsko gospodarstvo govorio je glavni specijalist za privatni sektor iz Svjetske banke u Washingtonu Emiliano Duch i jedan od vodećih stručnjaka metodologije klastera konkurentnosti.

 Cilj ovogodišnje konferencije bio je ukazati na važnost izvoza i pojedinih industrija za rast BDP-a, njihov utjecaj na zaposlenost te značaj privlačenja ulaganja u visokokvalitetne i izvozno orijentirane industrije koje stvaraju visoku dodanu vrijednost te također ukazati i na nužnost što bržeg uključivanja i jačanja pozicije Hrvatske u globalnim lancima vrijednosti.



Stranica