U Bruxellesu održan sastanak Vijeća za konkurentnost EU

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i državni tajnik Mario Antonić sudjelovali su danas na sastanku Vijeća za konkurentnost EU koji se održao u Bruxellesu. Rasprave Vijeća obuhvatile su teme kohezijske politike, umjetne inteligencije i digitalizacije.

U svom izlaganju, ministar Horvat je istaknuo Nacionalni program reformi kao ključan prioritet za jačanje administrativnih kapaciteta lokalnih jedinica, kako bi se osigurali jednaki uvjeti za sve koji žele pokrenuti poslovanje. Republika Hrvatska podržava izdvajanje i osiguravanje većih sredstava za provedbu reformskih mjera u okviru Europskog semestra.

Tijekom rasprave o umjetnoj inteligenciji naglašena je potreba osiguranja financijskih sredstava za Centre izvrsnosti, uz napomenu kako je Republika Hrvatska već krenula sa realizacijom tog projekta. U kontekstu te rasprave, ministar je izdvojio kako nacionalna financiranja sama za sebe nisu dovoljna te kako je potrebno voditi računa o komplementarnosti i sinergiji nacionalnih i regionalnih mjera s onima na EU razini.

Na marginama Vijeća, održan je sastanak s ministrima zaduženim za područje gospodarstva u Rumunjskoj (Dănuţ Andruşcă) i Republici Finskoj (Mika Lintilä). Upravo ove zemlje, zajedno s Republikom Hrvatskom, čine trio država koje će preuzeti predsjedanje Vijećem EU, u formatu Rumunjska - Republika Finska - Republika Hrvatska. Tom prilikom, na inicijativu ministra Horvata, dogovoren je novi sastanak koji će se održati do kraja ove godine u Hrvatskoj.



Stranica