Održana konferencija o industrijskoj proizvodnji i stranim ulaganjima

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je danas na  konferenciji o industrijskom razvoju i stranim ulaganjima, koju zajednički organiziraju Hanza Media, EIB i Predstavništvo Europske komisije, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva. Uz ministra Horvata, konferenciji su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieco, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, voditelj zagrebačkog ureda EIB-a Anton Kovačev, pomoćnica ministra gospodarstva poduzetništva i obrta Ana Mandac, te mnogi drugi visoki gosti i uzvanici.

Cilj je Vlade RH da udio industrije u BDP-u bude 20 posto

Kako je na samom početku konferencije istaknuo voditelj zagrebačkog ureda EIB-a Kovačev, važno je staviti naglasak na industriju i pronaći načine za njen razvoj, koji je za Hrvatsku neophodan. „Pritom je važno raditi na poticanju stranih ulaganja, koja su pretpostavka stabilnog gospodarskog rasta, ali i ključ budućeg zapošljavanja“, zaključio je Kovačev. Na njegov govor nadovezao se predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj Baričević, koji je ukazao na činjenicu da je prošlo 10 godina od velike krize, tijekom koje se unutar Europske unije nedovoljno ulagalo. „Rezultat toga bio je nastanak Junckerovog plana čiji je cilj bio potaknuti rast investicija što se sad pokazuje kao dobar potez“, objasnio je Baričević. Potpredsjednik EIB-a Scannapieco u svom je uvodnom izlaganju pružio vrlo detaljan pregled trenutnog gospodarskog stanja u Hrvatskoj, uz naglasak kako će EIB i u budućnosti biti aktivna u poticanju gospodarskog stanja, s ciljem održavanja visoke razine zajmova u rasponu od 500 do 600 milijuna eura. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tolušić naglasio je tijekom svog govora kako je udio industrije u BDP-u Republike Hrvatske za prvo tromjesečje 2018. godine iznosio 17,6 posto, dok je cilj Vlade da se ta brojka poveća na 20 posto. Dodao je kako najveće prilike za gospodarstvo, a time i za strane investitore vidi u prerađivačkoj industriji, industriji auto dijelova, farmaceutici, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i turizmu.

Strana ulaganja mogla bi preći 2 milijarde eura do kraja ove godine

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na kojoj su, uz ministra Darka Horvata, sudjelovali direktor Europske investicijske banke za Jadransku regiju Miguel Morgado, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Marko Jurčić, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac, predsjednik Uprave Vetropack Straže Tihomir Premužak te voditeljica odjela za financiranje politika inovacija, konkurentnosti i zapošljavanja Merete Clausen. Na pitanje što se radi na privlačenju stranih investicija i poticanju poduzetništva, ministar Horvat je istaknuo da ključni problem predstavljaju administrativna neporezna davanja i doprinosi koji opterećuju cijenu rada, te najavio kako će Vlada sljedeće godine, uz 625 milijuna kuna rasterećenja, ući u proces daljnjeg smanjivanja takvih nameta, na razini od 1,2 milijarde kuna. „Želja je ove Vlade da u prvi plan stavi poduzetnike i načine poticanja njihovog rasta i razvoja. Uz strana ulaganja, koja su neophodna, veliki investicijski potencijal vidimo i kod naših domaćih poduzetnika. Mi u ovom trenutku bilježimo ogroman rast u privlačenju bespovratnih sredstava i to na razini od 3,3 milijarde kuna. S druge strane, ministarstvo u ovom trenutku analizira pristignute prijave za otprilike 1,5 milijardi kuna otvorenih natječaja, a još je toliko sredstava u perspektivi kroz strukturne fondove“, objasnio je ministar Horvat te istaknuo kako je u segmentu stranih ulaganja samo u 1. kvartalu ove godine dosegnuto 486 milijuna eura realiziranog investicijskog potencijala, te da je želja da do kraja godine prođe 2 milijarde eura. „To bi značilo da smo konačno stvorili jedno zdravo investicijsko okruženje i pretvorili Hrvatsku u atraktivnu destinaciju za ulaganje. Tome u prilog govore i pohvale povjerenice Europske komisije za tržišno natjecanje Margarethe Vestager, kako za osmišljavanje prihvatljivog modela privatizacije Petrokemije, u kojem će uloga države biti puno manja, tako i kroz stvaranje koncepta reaktivacije neaktivne državne imovine u poduzetnički sektor, kojeg će Europska komisija iskoristiti kao primjer dobre praske i u nama susjednim zemljama. Dakle, radi se već o drugom modelu koji će postati dio pravne stečevine EU“, naglasio je Horvat te dodao kako je u pripremi još nekoliko zakonskih inicijativa i odredbi koje vode ka administrativnom rasterećenju poduzetnika, poticanju digitalizacije poslovanja i stvaranju jednog pozitivnog poduzetničkog okruženja.



Stranica