Ministar Darko Horvat otvorio 26. Međunarodni sajam gospodarstva

U prostorima Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ u Krapini, na gotovo 5000m² zatvorenog i otvorenog izlagačkog prostora, ovog je četvrtka, 6. rujna, započela najznačajnija gospodarska manifestacija Krapinsko-zagorske županije – 26. Međunarodni sajam gospodarstva „Zagorski gospodarski zbor“, koju organizira Županijska komora Krapina u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije i Gradom Krapina. Sajam se već tradicionalno održava u sklopu Tjedna kajkavske kulture, ove godine pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Tom je prilikom, u amfiteatru srednje škole Krapina, sajam svečano otvorio ministar Darko Horvat, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Ministar je pritom istaknuo kako je Vlada snažno usredotočena na provođenje reformi u svim sektorima kako bi stvorila sigurno i pozitivno poduzetničko okruženje te osigurala pretpostavke za stabilan rast i snažnije gospodarstvo, otporno na buduće izazove.

Brojni su pokazatelji da put koji smo si zacrtali ima perspektivu. Hrvatska je prema zadnjim pokazateljima među državama s najvećim godišnjim smanjenjem udjela javnoga duga u BDP-u. U drugom tromjesečju 2018. rast gospodarstva je, prema procjenama, ubrzao na 2.9 posto, izvoz porastao za 5.6 posto, a investicije 3.1 posto. Ove godine donijeli smo i set zakona kojima smo značajno poboljšali pravni okvir za investitore i istraživačko-razvojne projekte. Sve to govori u prilog tome da su aktivnosti i smjer rada ove Vlade na pravom putu ka stvarnom osnaživanju gospodarstva i ubrzavanju njegova rasta“, naglasio je ministar Horvat. Također, napomenuo je kako resorno ministarstvo daje konkretnu podršku malim i srednjim poduzetnicima osiguravanjem bespovratnih sredstava iz europskih fondova te korištenjem potpora za ulaganjem, od čega 7 posto svih odobrenih projekata ulaganja na državnoj razini, dolazi upravo iz Krapinsko-zagorske županije. „Kroz Program dodjele državne potpore za ulaganje u proizvodne tehnologije koji smo pokrenuli 2016. godine u ukupnom iznosu od 40 milijuna kuna, ukupno je 37 tvrtki pokrenulo investicijsko ulaganje u proizvodnu opremu u vrijednosti od 163 milijuna kuna. Uz to, odobrena su 23 projekta ulaganja vrijedna približno 938 milijuna kuna, te je planirano otvaranje 1528 novih radnih mjesta povezanih s ulaganjem. Do sada, uz pomoć potpora, ovdje je otvoreno 330 novih radnih mjesta“, zaključio je ministar Horvat te posebno istaknuo kako u središtu interesa ne smije biti samo i isključivo Uljanik, već je naglasak potrebno staviti na poduzetnike i načine kako im pomoći i olakšati u daljnjem razvoju i otvaranju novih radnih mjesta. Uz njega, svečanom su otvorenju prisustvovali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš-Dončić, saborski zastupnici Anka Mrak-Taritaš, Ivan Domagoj Milošević, Marko Vešligaj i Marija Puh, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Toni Biluš, savjetnica za trgovinske odnose iz Veleposlanstva Republike Austrije Sonja Holocher-Ertl, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Vukovarsko–srijemske županije Božo Galić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Varaždinske županije Radimir Čačić potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, predsjednik Uprave FINA-e Dragan Čović, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec, predsjednik Županijske gospodarske komore Krapina Josip Grilec, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško, te mnogi drugi gosti i uzvanici.

Zagorski gospodarski zbor najveće je okupljanje i promocija gospodarstvenika s područja Krapinsko–zagorske županije, ali i susjednih regija i zemalja. Tako je ove godine prijavljeno više od 270 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije te Bosne i Hercegovine. Pritom je važno naglasiti kako je sudjelovanje za sve tvrtke besplatno, dok je sajam prodajnog tipa. Kao i prijašnjih godina, gaji se suradnja sa drugim hrvatskim županijama i susjednim državama, pa je tako zemlja partner ovogodišnjeg sajma Republika Austrija, dok je županija partner Vukovarsko-srijemska županija.

Ministar Horvat istaknuo je važnost dobrih međusobnih gospodarskih odnosa, posebno s Republikom Austrijom koja je četvrti partner Republike Hrvatske po gospodarskoj razmjeni, odmah iza Njemačke, Italije i Slovenije, dok više od 700 austrijskih poduzeća ima gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj. Također, napomenuo je kako se Austrija nalazi na 2. mjestu inozemnih ulagača s ulaganjima u vrijednosti od četiri milijarde eura, što je približno petina ukupnih stranih ulaganja u RH u zadnje 24 godine.

Tijekom ovogodišnjeg međunarodnog gospodarskog sajma, koji traje do subote, 8. rujna, održat će se i tri stručna edukativna predavanja za poduzetnike, okrugli stol o ženskom poduzetništvu, forum obiteljskog smještaja za privatne iznajmljivače, business-akademija iz područja digitalnog marketinga, te mnoge druge radionice i prezentacije koje svakako vrijedi pogledati.



Stranica