Ministri gospodarstva Republike Hrvatske i Države Izrael potpisali Zajedničku deklaraciju o suradnji

 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, danas se sastao s izraelskim ministrom gospodarstva i industrije, Eli Cohenom. Na sastanku su istaknuti dobri prijateljski odnosi između dvije zemlje te mogućnosti poboljšanja gospodarske suradnje. Glavne teme sastanka bile su razmjena iskustva u području digitalne transformacije, koju je Izrael već proveo, transfer znanja u pogledu umjetne inteligencije i revitalizacija hrvatske industrije.

Izraelski ministar Cohen naglasio je kako su pokazatelji gospodarske suradnje dobri, no ima još puno prostora za njihovo povećanje. Potencijalne mogućnosti za to proizlaze u zajedničkom sudjelovanju tvrtki iz obje države na prijavama za istraživačko-razvojne projekte kroz programe EUREKA, Eurostars i Obzor2020 u kojem Izrael vrlo aktivno sudjeluje i ostvaruje dobre rezultate.

Ministar Horvat je naglasio kako će Hrvatska u sljedećih 10 godina izgraditi nekoliko centara kompetencija u čijem nastajanju i radu će od velike pomoći biti izraelsko iskustvo u djelovanju takvih centara.

Oba ministra su se složila da je potrebno izraelske tvrtke upoznati s prednostima koje hrvatsko tržište nudi kako bi se potaknula njihova ulaganja u Hrvatsku te pružiti podršku hrvatskim tvrtkama da budu što zastupljenije na izraelskom tržištu kako bi se na taj način povećala bilateralna gospodarska suradnja.

U sastavu hrvatske delegacije bili su i gospodin Bernard Jakelić, zamjenik direktora Hrvatske udruge poslodavaca, i gospodin Darinko Bago, predsjednik Udruge hrvatskih izvoznika, koji su prenijeli iskustva hrvatskih tvrtki na izraelskom tržištu i iznijeli svoja gledišta kako povećati volumen gospodarske suradnje i intenzivirati odnose hrvatskih i izraelskih tvrtki.

Ministar Cohen pozvao je ministra Horvata da s gospodarskom delegacijom posjeti Izrael gdje će se pružiti prilika da se prisutne bolje upozna s načinom djelovanja inovacijskih centara i stvaranju inovacijske mreže u Izraelu.

Na kraju sastanka ministri su potpisali Zajedničku deklaraciju o suradnji. Cilj potpisivanja ove deklaracije je unaprijediti gospodarsku, poslovnu i tehnološku suradnju između Republike Hrvatske i Države Izrael.

Oba ministra su naglasila potrebu pokretanja suradnje u zajedničkim istraživačko-razvojnim aktivnostima te važnost promicanja suradnje i razmjene informacija na području informacijsko-komunikacijskih tehnologija te digitalizacije. Usvajanjem deklaracije poticat će se kvalitetno poslovno okruženje u područjima od zajedničkog interesa, uključujući zajedničke platforme za poduzetništvo i inovacije poput izložbi, poslovnih foruma, seminara i poslovnih sastanaka.

 



Stranica