Ministar Darko Horvat sudjelovao na neformalnom sastanku Vijeća za konkurentnost u Beču, 15.-16. srpnja 2018.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je 15. i 16. srpnja 2018. godine na neformalnom sastanku Vijeća za konkurentnost Europske unije u Beču. Neformalno Vijeće održano je pod predsjedavanjem austrijske ministrice za digitalizaciju i gospodarstvo, Margarete Schrambock.

Ministar Horvat se na marginama sastanka susreo sa potpredsjednikom Europske komisije za Jedinstveno digitalno tržište, Andrusom Ansipom, ministrima i državnim tajnicima Francuske, Rumunjske, Slovenije, Poljske, Mađarske, Njemačke.

Glavna tema sastanka „Preispitivanje europske industrije“, s posebnim naglaskom na potencijal umjetne inteligencije, usko je povezana s jednom od glavnih prioriteta tijekom austrijskog predsjedavanja „ osiguranje napretka i jačanje konkurentnosti kroz digitalizaciju“.

Ministri su razmijenili mišljenja na koji način povezati industriju i istraživanja na području umjetne inteligencije. Ministar je istaknuo da Europa još uvijek ima svjetski priznate istraživače, laboratorije i novoosnovana poduzeća u području umjetne inteligencije. Jaka je i u robotici te je među vodećim svjetskim industrijama u sektoru prometa, zdravstva i proizvodnje u kojima je potrebno primijeniti umjetnu inteligenciju kako bi se zadržala konkurentnost. No, zbog oštre međunarodne konkurencije potrebno je koordinirati djelovanje kako bi EU predvodila u razvoju umjetne inteligencije. U kontekstu primjene umjetne inteligencije u industriji , ministar je posebno istaknuo važnost stvaranje mreže Digitalnih inovacijskih centarakao centara izvrsnosti koji bi poduzećima omogućili širok spektar podrške, od savjeta do testiranja digitalnih inovacija. Informirao je sudionike da se do kraja godine planira izraditi koncept za uspostavu Centra za umjetnu inteligenciju u Hrvatskoj, za koji su poduzetnici iskazali interes za sudjelovanje.

Zaključak rasprave je da evidentno postoji fragmentacija jedinstvenog digitalnog tržišta,  potreban je koordinirani pristup umjetnoj inteligenciji na europskoj razini kao i odgovarajući ekosustav za inovacije. Potrebna je industrijska strategija koja će uključivati europske vrijednosti te poticati robotiku i primjenu umjetne inteligencije od strane malih i srednjih poduzeća. Više država članica je u svojim intervencijama istaknulo važnost povećanja ulaganja u istraživanja na području umjetne inteligencije, infrastrukturu, Digitalno inovacijske centre,  digitalne vještine, te pozdravilo prijedlog Europske komisije za Digitalnu Europu.

U okviru rasprave o vještinama koje će biti potrebne poduzećima u budućnosti, ministar je naglasio da je za premošćivanje jaza u digitalnim vještinama važno uključivanje digitalnih vještina u sve razine obrazovanja kao i promoviranje važnosti edukacije zaposlenih kod upravljačkih struktura u poduzećima. Informirao je sudionike da će Republika Hrvatska u sljedećih nekoliko godina sredstvima Europske unije iz Strukturnih fondova izgraditi 10 centara kompetencija koji će se temeljiti i izvrsnost stjecati putem e-znanja i vještina.

Zaključci rasprave sa neformalnog sastanka Vijeća za konkurentnost poslužit će Austrijskom predsjedništvu u izradi prijedloga o viziji europske industrijske politike za budućnost.

Prije početka sastanka, organizirano je gledanje finala nogometne utakmice između Hrvatske i Francuske.



Stranica