Ministar Horvat sudjelovao na sastanku ministara gospodarstva u okviru Berlinskog procesa

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas službeno boravi u Beču, gdje je sudjelovao na sastanku ministara gospodarstva u okviru Berlinskog procesa. Navedeni sastanak dio je WB Summita koji će se održati 10. srpnja 2018. u Londonu. Sastanak se održao u formi tri panela: Kolektivni pristup prema digitaliziranom Zapadnom Balkanu; Regionalno gospodarsko područje – napredak i put naprijed te Pristup financiranju MSP-ovima i start-upovima.

Sudjelujući u panelu pod nazivom "Kolektivni pristup prema digitaliziranom Zapadnom Balkan", ministar Darko Horvat istaknuo je nužnu potrebu za digitalnom transformacijom. U cilju toga, naglasio je kako Republika Hrvatska u potpunosti podržava napore Europske unije pri jačanju svijesti o potrebi razvoja novih poslovnih modela i vještina te sukladno tome i provodi digitalnu transformaciju i to kroz različita područja. Ta područja odnose se na jačanje svijesti o potencijalu digitalnog, olakšavanje suradnje među dionicima te jačanje poslovnog okruženja. Ministar Horvat naglasio je kako će Republika Hrvatska svoj razvoj temeljiti na jačanju znanja i vještina te na razvoju ljudskih potencijala. Slijedom izazova digitalizacije u Republici Hrvatskoj, ministar Horvat najavio je osnivanje centra umjetne inteligencije te je pozvao predstavnike zemalja na partnerstvo u ovom projektu.

“U tri diskusije održane danas u sklopu sastanka, otvorili smo tri ključna pitanja. Prvo pitanje odnosi se na poželjnu dinamiku transformacije gospodarstva i gospodarskih aktivnosti te prilagodbe revoluciji IV. razine. S druge strane, postavlja se pitanje kako radnu snagu educirati i opremiti vještinama tako da adekvatno odgovori na transformaciju tehnologija. Treći aspekt današnjeg sastanka bio je kako to sve financirati. Svih 12 zemalja muči isti problem. Svi osmišljavamo strateške dokumente kako na ta pitanja adekvatno, brzo i financijski efikasno odgovoriti. Tome u prilog ide i današnji sastanak unutar kojeg su, od strane financijskih institucija, predloženi neki modaliteti kroz koje se sve ove akcije mogu realizirati”, izjavio je ministar Horvat. “Mi smo trenutno u procesu donošenja strategije e-gospodarstva i, nadamo se, da ćemo istu završiti do kraja ove godine”, dodao je ministar Horvat.

Tijekom sastanka ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat susreo se s visokim predstavnicima financijskih instiucija Europske unije koji su nam dali jasan signal kako su spremni direktno financirati realan poduzetnički sektor. Također, na marginama sastanka, ministar Horvat susreo se i s austrijskom ministricom za digitalne i gospodarske poslove, gđom. Margarete Schramböck.



Stranica