Ministar Horvat na predstavljanju izvješća Doing Business u Europskoj uniji 2018: Hrvatska, Češka, Portugal i Slovačka

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je danas na predstavljanju izvješća Doing Business u Europskoj uniji 2018: Hrvatska, Češka, Portugal i Slovačka. Ovogodišnje izdanje, posljednje u nizu serija, obuhvatilo je 25 gradova četiriju država članica, a usmjereno je na skup pokazatelja koji mjere složenost i trošak regulatornih postupaka, kao i snagu pravnih instituta, koji utječu na pet faza životnog ciklusa malih i srednjih domaćih poduzeća: pokretanje poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju, dobivanje električne energije, uknjižbu prava vlasništva te rješavanje trgovačkih sporova. Ovim Izvješćem identificirani su gradovi s najboljim rezultatima te istaknute najbolje regulatorne prakse.

Prije same analize Izvješća, prisutnima se obratio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te zahvalio predstavnicima Svjetske banke što su za predstavljanje ovog projekta izabrali upravo Hrvatsku, uvjeren u nastavak uspješne suradnje kroz niz drugih projekata koji će Hrvatsku učiniti jednostavnijom, a time i privlačnijom za investiranje i poslovanje.

“Vlada Republike Hrvatske je u svoje odrednice od samog početka stavila naglasak na napredak Hrvatske po Doing Business indeksu, kao i na poticanje reformi detektiranih temeljem Doing Business metodologije u razdoblju 2016.-2020. Dosadašnji rezultati prema kojima je Hrvatska u 2017. godini bila na 51. mjestu od 190 zemalja, dok je godinu dana ranije bila na 43. mjestu, pokazuju da problem suvišnog administrativnog opterećenja hrvatskog gospodarstva hitno treba riješiti, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Agencijom za investicije i konkurentnost na tome intenzivno radi”, naglasio je ministar Horvat.

Ministar Horvat osvrnuo sa i na napore Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje intenzivno radi na stvaranju povoljnijih uvjeta poslovanja za poduzetnike, što među ostalim uključuje ukidanje suvišnih administrativnih obveza, digitalizaciju postupka te ukidanje pojedinih financijskih naknada za administrativnu obvezu.

“Međutim, ovo regionalno Doing Business istraživanje pokazalo je, kroz praćenje primjene zakona i prakse provođenja na više lokacije, odstupanja u praksi i učinkovitosti u različitim gradovima iste države, odnosno da nije uvijek problem u nacionalnim propisima. Česte izmjene velikog broja propisa dovele su do nedosljednosti u provođenju istih na regionanim i lokaznim razinama”, dodao je ministar Horvat. “Kako bi Hrvatska bila konkurentna u svim aspektima poslovanja, potrebno je jasno detektirati koji su naši nedostatci kako bismo usmjerili nastojanja u otklanjanje tih nedostataka, stoga ćemo ovo istraživanje smatrati svojevrsnom evaluacijom postojećeg stanja koje ukazuje na to što je i na koji način potrebno poboljšati te koje je dobre prakse potrebno preuzeti”, zaključio je svoje izlaganje ministar Horvat.

Napomenimo kako je Izvješće pripremila Grupa Svjetske banke, uz pomoć hrvatske Agencije za investicije i konkurentnost pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a financirala ga je Europska komisija, Glavna uprava za regionanu i urbanu politiku.

Glavni nalazi Izvješća govore kako se hrvatski poduzetnici suočavaju s različitim regulatornim preprekama, ovisno o mjestu osnivanja poduzeća.Najveće razlike u rezultatima u Hrvatskoj zabilježene su u ishođenju dozvola za gradnju, rješavanju trgovačkih sporova I pokretanju poslovanja. Nijedan hrvatski grad nije izvrstan u svih pet mjerenih područja. Postoje mogućnosti za stvaranje opipljivih poboljšanja preuzimanjem dobrih poslovnih praksi koje se primjenjuju u pet mjerenih gradova. Unatoč brojnim praksama dokumentiranim u Izvješću, izazovi ostaju.

 



Stranica