Ministar Darko Horvat na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo – 5 godina EU“

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je danas na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo – 5 godina EU“ u organizaciji Večernjeg lista. Konferencija je posvećena petoj godini članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Nakon uvodnih riječi glavnog urednika Večernjeg Lista Dražena Klarića održana su tri tematska izlaganja.

Prvi se okupljenima obratio g. Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic Trade-a govoreći o gospodarskim aspektima članstva u Europskoj uniji. U svom izlaganju naglasio je potrebu da postanemo otvoreno društvo jer samo zajedništvom, uključivanjem svih, pa i onih koji dolaze k nama, možemo postići napredak i boljitak za naše društvo. Svoje izlaganje završio je riječima „ samo cjelovita Europska unija omogućuje mir, toleranciju i blagostanje, a to je nešto čemu svi trebamo težiti.“

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković govorio je o 5 godina Republike Hrvatske u Europskoj uniji te naglasio kako je „sustav vrijednosti EU ozbiljno ugrožen. Sigurnost je ugrožena zbog migrantske krize. Gospodarski razvoj postoji, ali ova dva elementa - vrijednosti i sigurnost - nisu više onako čvrsti i na kušnji su. Mi u takvim okolnostima moramo tražiti svoje mjesto.“ Gordan Jandroković  dodao je i da su se odnosi država koje su Hrvatskoj pomagale pri ulasku u EU, danas značajno narušili što dodatno otežava rast i razvoj naše države.

Tijekom svog obraćanja, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, govoreći o proteklih 5 godina članstva Hrvatske u EU, naglasila je kako je nužno da se kao država isprofiliramo u onim područjima gdje posjedujemo posebne niše koje su neophodne za ravnomjerni razvoj. „Potrebno da svi zajedno napravimo sve kako bismo pogurali reforme, podigli povlačenje sredstava iz fondova EU-a i osigurali zaposlenje i pristojne plaće. Ukratko, život dostojan čovjeka. Sigurna sam da bi to zaustavilo i okrenulo negativne trendove, posebno demografske.“, zaključila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Tijekom Konferencije održane su i panel rasprave na temu politike i EU, gospodarstva u EU te pozitivnih iskustava u EU.

Ministar gospodarstva Darko Horvat sudjelovao je na panel raspravi na temu gospodarstva u EU. Ministar Horvat naglasio je kako je „biti dio zajednice koja pruža sigurnost i stabilnost potpuno drugačije okruženje od onog ranih 90-ih koje smo prolazili, koje su i hrvatsko gospodarstvo spustile nekoliko stepenica niže“. Ministar Horvat dodao je da se „trenutno lovimo s gospodarskim rastom i želimo uskočiti u zadnji vagon onoga što rade Rumunjska i Bugarska koje ratno okruženje nisu imale“. Na temu investicija ministar Horvat je naglasio kako je ključ u industrijalizaciji te dodao „kako očekivati napredak ako nema novih tehnologija, ako nema investiranja u određene sektorske politike koje moraju iznjedriti inovaciju? Inovaciju ćete doživjeti tamo gdje se stvara novi proizvod.“ Spominjući zaleđeni kapital poduzetnika ministar Horvat jasno je naglasio da „ do kraja godine moramo za hrvatske poduzetnike raspisati natječaje do otprilike 1,6 milijarde kuna i na proljeće slijedeće godine tu alokaciju podijeliti hrvatskim poduzetnicima“. „Uz centralnu državu, lokalnu zajednicu, poduzetnici su ti koji se moraju uključiti u formiranje onakvog profila radnika za kojeg žele u budućnosti otvoriti radno mjesto, u koje žele investirati. U prilog tome ide i intenzivna komunikacija s ministricom Divjak u segmentu rekonstrukcije Zakona o strukovnom obrazovanju i stvaranje centara kompetentnosti raspoređenih po cijeloj Hrvatskoj. Unutar ovakvih Centara, strukovne škole će se transfomirati u ono što zapadni svijet zove cehovi. Poduzetnik će imati priliku koristiti te Centre za dodatne kompetencije koje će njegovim radnicima trebati“, zaključio je svoje izlaganje ministar Horvat osvrčući se na problematiku upisnih kvota u strukovnim školama.



Stranica