Održan Dan poduzetnika 2018. u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je danas, na poziv Hrvatske udruge poslodavaca, na svečanom obilježavanju Dana poduzetnika 2018. Današnja manifestacija ujedno je obilježila i 25. godišnjicu osnivanja Hrvatske udruge poslodavaca. Uz brojne predstavnike poslodavaca i poduzetnika, na svečanom događanju sudjelovao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Tolušić, kao i predstavnici drugih tijela vlasti, sindikata, diplomatskog zbora i akademske zajednice. Središnja tema ovogodišnje manifestacije bile su investicije i nove prilike koje Hrvatskoj otvaraju mogućnosti za ubrzanje rasta.

Nakon uvodnih riječi predsjednice Hrvatske udruge poslodavaca Gordane Deranje, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, održana je središnja panel rasprava Dana poduzetnika. Rasprava je bila posvećena investicijama i mogućnostima za njihovo intenziviranje.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan , predsjednik Uprave Rimac automobila Mate Rimac, direktor kontrolinga Adris grupe Hrvoje Patajac i direktor Supernova grupe dr. Paul Merdzo sudjelovali su u raspravi na temu mogućnosti povećanja investicija.

„Struktura investicije izuzetno je bitna. Potrebno ju je pomno odabrati, ona mora otvarati nova radna mjesta. Investitore moramo pažljivo odabrati te im pružiti sve komparativne vrijednosti u odnosu na zemlje iz našeg okruženja, kako bi oni naposljetku odabrali našu zemlju, Hrvatsku. Administrativne barijere i neporezna davanja koja, u ovom trenutku, i poslodavce, ali i zainteresiranu poduzetničku javnost čine nekonkurentnima, nužno je drastično smanjiti“, istaknuo je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Komentirajući potrebe tržišta za stručnom i kvalitetnom radnom snagom te nesrazmjer upisnih kvota srednjoškolskog obrazovanja ministar Darko Horvat zaključio je da “ako na terenu nema sinergijskog efekta, nema ni produkcije kvalitete radne snage za one potrebe koje trebaju Vama, poslodavcima, u onim regijama u kojima želite investirati. To je novi pristup stvaranju kvalitete radne snage, kapacitiranosti srednjoškolskog obrazovanja i fleksibilnost u definiranju upisnih kvota za stvarne potrebe koje diktira realni gospodarski sektor”.

Dan poduzetnika zaključen je dodjelom nagrada najuspješnijim projektima prijavljenim na natječaj HUP-a za srednje škole. Nagradu za najbolje ocijenjene projekte primile su slijedeće škole:

- Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina za projekt kontejnera za otpad s ugrađenim senzorima za automatsko otvaranje

- Prva ekonomska škola iz Zagreba za projekt Pollinis narukvice koja mjeri količinu alergena u zraku

- Nabiskupska klasična gimnazija iz Zagreba za projekt sigurnosno-grijaćih, osvijetljenih pješačkih prijelaza

- Industrijsko-obrtnička škola iz Virovitice za projekt samonatapajućih cvjetnjaka te

- Ekonomska škola iz Velike Gorice za projekt kapa koje pomažu u smanjivanju boli kod migrena. 

 



Stranica