Ministarstvo poduzima sve što može kako bi pomoglo Brođanima

 „Žao mi je što građani Slavonskog Broda moraju trpjeti onečišćenje zraka koje dolazi iz postrojenja Rafinerije nafte Brod koja se nalazi u susjednoj Bosni i Hercegovini. Svjestan sam činjenice da je strpljenje građana pri kraju, no poduzimamo sve što možemo kako bi pomogli građanima. Najvažnije je ubrzati modernizaciju Rafinerije, time bi se značajno smanjilo onečišćenje zraka na području Slavonskog Broda“ – istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović na današnjoj 7. (tematskoj) sjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora koja se održala u Slavonskom Brodu.

Na sjednici se raspravljalo o problemu onečišćenja zraka na širem području Slavonskog Broda te mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju kako bi se ta onečišćenja smanjila. Ministar Dobrović je dodao da zahvaljujući potpisivanju Sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji u području zaštite okoliša sada imamo podlogu za brže rješavanje tog problema.

„Sporazum nam omogućava da od odgovornih tijela u Bosni i Hercegovini zatražimo što žurniju modernizaciju postrojenja Rafinerije s čime se kasni. Značajnije pomake u rješavanju ovog pitanja očekujemo i temeljem napretka u procesu približavanja i pristupanja BiH Europskoj uniji. Razmatramo i druge pravne mogućnosti kako bi zaštitili naše građane“ – objasnio je ministar Dobrović.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u okviru svoje nadležnosti izradilo je Izvješće o kvaliteti zraka na području Slavonskog Broda i informaciju o planiranoj modernizaciji postrojenja Rafinerije Brod, planiranim i poduzetim aktivnostima i mjerama u svezi onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda te isto dostavilo Odboru za zaštitu okoliša i prirode u srpnju prošle godine. Kako navedeno Izvješće nije raspravljeno u 2015., Ministarstvo je na zahtjev Odbora izradilo novo Izvješće. Novo Izvješće pokazalo je da je Rafinerija nafte Brod dominantni izvor onečišćenja sumporovodikom.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode smatra kako je proces modernizacije Rafinerije nafte Brod prespor. To nije prihvatljivo za građane Slavonskog Broda te se problem onečišćenja zraka planira podići na višu razinu. U rješavanje tog problema aktivnije se uključilo više ministarstava, budući da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode bilo primorano razmotriti i druga moguća rješenja problema onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda.



Stranica